Premijer Vlade ZHŽ-a

Privatizacijom rješavamo probleme radnika i potičemo zapošljavanje

Zdenko Ćosić
21.06.2012.
u 11:06

Vlada ZH županije radi na rješavanju problema privatizacije poduzeća u ovoj županiji kako bi radnici istih došli do svojih prava

Privatizacija županijskih poduzeća uskoro bi mogla donijeti bitne pomake u napretku županije. Potvrdio je to i premijer Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić koji je otkrio sve o problemima privatizacije na ovim područjima, kao i nadu u skorašnje rješavanje problema tvrtki u stečaju. - Županija je vlasnik imovine državnih poduzeća koja još nisu privatizirana. Federalnim Zakonom o izmjenama i dopunama predviđena je mogućnost izuzimanja dijelova imovine za potrebe Vlade. S obzirom da imamo paradoksalnih situacija, razumno je poraditi na izuzimanju odgovarajućih dijelova imovine neprivatiziranih poduzeća. Kad je u pitanju privatizacija državne imovine, Ćosić priznaje da se osjeća jedna tromost.

Nedovoljan angažman

- Postoje za to i objektivni razlozi, ali to ne opravdava administraciju i nedovoljan angažman odgovornih ljudi koji kao da ne shvaćaju i ne uviđaju posljedice čekanja i izravnu štetu kao posljedicu takve inertnosti. Premijer Ćosić nam je otkrio da bi i problem poduzeća Bekija uskoro trebao biti riješen na zadovoljstvo radnika.

Stečajni postupak

- Kad je u pitanju Bekija, možemo reći da je napokon pokrenut stečajni postupak nakon što je Vlada uplatila sudsku pristojbu u svrhu. Ovo poduzeće raspolaže vrijednim nekretninama, ali je opterećeno dugovima. Bekija je primjer izgubljenosti u labirintima administracije. Ugovori o iznajmljivanju prostora postoje u arhivi poduzeća i potpisao ih je ravnatelj poduzeća, ali isti ugovori postoje i u arhivi Vlade i potpisivao ih je predsjednik Vlade. Ista ta poduzeća s kojima je zaključivan ugovor o najmu imaju potraživanja od Bekije. Naprosto, tu se nije znalo tko pije, tko plaća, a tko uzima napojnicu. U stečajnom postupku, što ga je sud pokrenuo to bi trebalo biti raščišćeno. Kad je u pitanju hotel Grude, treba reći da nije bilo interesa potencijalnih kupaca, iako je pet puta raspisivan tender za prodaju. Problem je suvlasništvo objekta što odvraća interes potencijalnih ulagača. Općina Široki Brijeg je zainteresirana za građevinsko zemljište u prostoru industrijske zone Trn. Federalni zakon o građevinskom zemljištu raspolaganje nad istim daje općini. Propisan je i sam postupak. Člancima 18 i 24 toga zakona eksplicitno se propisuje da OV donosi rješenje o preuzimanju iz posjeda takvog neizgrađenog građevinskog zemljišta. U praksi smo već imali takvih slučajeva u više općina. Ćosić naglašava da bi privatizacija mogla pomoći županiji, i radnicima tvrtki. - Učinak toga je rješavanje prava radnika ali i potraživanja pravnih osoba. Sve što riješimo, kad je u pitanju privatizacija, doprinos je popravljanju situacije jer je ova situacija najgora. Ne treba uvijek očekivati izravnu proračunsku financijsku dobit. Privatizacijom tih poduzeća rješavamo pitanje djelatnika, odmrzavaju se potencijali tih poduzeća i otvaraju se mogućnosti novih zapošljavanja, zaključio je Ćosić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?