SIROMAŠTVO

Preživjeti s tri marke dnevno?

prosjak
VL FOTO
18.07.2011.
u 11:03

Nažalost, posljednje dvije godine svaki dan je srednji sloj prelazio ili u siromašne ili u bogate, tako da bi srednji stalež mogao postati endemska vrsta u BiH

Svaki peti građanin Bosne i Hercegovine živi od 3 KM dnevno, što je dostatno tek za veknu kruha i bocu mlijeka. Oko 60 posto umirovljenika u BiH živi u ekstremnom siromaštvu, a njih oko 215.000 prima mjesečno manje od 300 KM. S jednim obrokom dnevno iz narodne kuhinje preživljava 20.000 građana BiH, a čak 700.000 živi ispod opće granice siromaštva u koje se ubrajaju svi s manje od 240 KM primanja mjesečno - je najkraći rezime izvješća Povjerenstva “Pravda i mir” Biskupske konferencije BiH o ljudskim pravima u BiH za 2010. godinu.

Najteže u cijeloj regiji

Tako, prosječan stanovnik u BiH živi nateže u cijeloj regiji. Stalno smanjenje plaća, povećanje cijena hrane i pića, nerealne cijene energenata, lihvarske kamatne stope jasno pokazuju sav jad i bijedu u BiH, stoga i nije iznenađujuće da je 20 posto građana BiH u dubokom siromaštvu, a skoro 50 posto njih živi na granici siromaštva.

Sustav socijalne zaštite u BiH je rascjepkan na 13 skoro nezavisnih jedinica s neznatnom koordinacijeom između sebe. Procjenjuje se da je 10 posto stanovništva BiH onesposobljeno, a da nemaju nikakvo socijalno i zdravstveno osiguranje.

Trend rapidnog povećanja siromaštva u BiH nastavljen je i tijekom ove godine.

Da je situacija teška i da je broj siromašnih u porastu, potvrđuje i porast broja zahtjeva za korištenje usluga javnih kuhinja. Sve to dešava se u zemlji čiji su stanovnici, prema podacima Svjetske banke, siromašniji i od građana Albanije, ali u kojoj žive parlamentarci koji, i kada ne rade, imaju najveća primanja u regiji.

-Crta siromaštva ne opada, ona rapidno raste, a s obzirom na gospodarsku i političku situaciju u BiH, bojim se da će se taj trend nastaviti i ove godine”, kaže Mesud Lakota iz Udruge za zaštitu potrošača BiH.

Nema srednjeg staleža

Prema brojnim analizama, trenutačno u BiH 20 posto stanovništva živi u dubokom siromaštvu, 50 posto na rubu siromaštva, 20 posto se ubraja u bogate, tako da se samo desetak posto ubraja u srednji stalež.

-Nažalost, posljednje dvije godine svaki dan je srednji sloj prelazio ili u siromašne ili u bogate, tako da bi uskoro srednji stalež mogao postati endemska vrsta u BiH. Ranije su, na primjer, pripadnici srednjeg staleža svake godine mogli priuštiti bar jedno obiteljsko putovanje (ljetovanja, zimovanja...), nakon nekoliko godina mogao se priuštiti novi automobil, obnova stana ili pokućstva... Danas srednji stalež u BiH o ovome može samo sanjati , tvrdi Lakota.

-Uzrok siromaštvu velikim dijelom nezaposlenost, koja je kod nas bila velika i ranije, a povećala se od krize do danas još dodatno. I ne vide se u ovom trenutku znaci da će se ta nezaposlenost smanjiti, navodi Miloš Todorović iz Udruge ekonomista RS-a.

Zlatko Malić iz Caritasa navodi da, prema službenim podacima, u BiH nema gladnih, ali da to ne znači da ti ljudi nisu siromašni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?