Nova runda

Pregovori u Sarajevu

Sastanak
22.05.2012.
u 09:31

Hrvatske i srpske stranke prihvaćaju ponuđeni proračun ali ga ne odobravaju čelnici SDA, smatrajući ga ponižavajućim

Hoće li država BiH nakon višemjesečnih natezanja, sitnih prizemnih ‘strančarenja’ i jalovih dodvoravanja potencijalnim biračima dobiti svoj proračun, ponajprije ovisi o dogovoru šest parlamentarnih stranaka koje se nakon Mostara, sutra sastaju na novoj rundi pregovora u Sarajevu.

SDA protiv proračuna

Za razliku od srpskih i hrvatskih stranaka, koje sudjeluju u pregovorima i koje djele popriličan optimizam kada je u pitanju državni proračun, među bošnjačkim strankama, točnije zeleno-crvenoj koaliciji SDA i SDP BiH, došlo je do određenih mimoilaženja na ponuđenu goruću temu. S obzirom da se radi o vrlo bitnoj stavci od koje ovisi i održavanje lokalnih izbora koji su zakazani za 7. listopada ove godine, na sve moguće načine želi se uvjeriti čelnike SDA da podrže ponuđeni državni proračun. Na drugoj strani SDA-ov predsjednik Sulejman Tihić tvrdi da proračun u iznosu od 950 milijuna maraka ugrožava državu jer ne osigurava dovoljno sredstava za njezino funkcioniranje. ”Mi smo spremni snositi posljedice zbog toga i ako većina bude smatrala da je to razlog za ‘izbacivanje’ SDA iz vlasti”, izjavio je Tihić, komentirajući ranije najave i pozive iz drugih stranaka koje čine vladajuću koaliciju da se SDA “izbaci” iz vlasti nakon što su njezini zastupnici u prvom čitanju prošlog tjedna glasovali protiv proračuna što ga je predložilo Vijeće ministara BiH. U međuvremenu je navodno došlo do smekšavanja stavova SDA-ovih čelnika, ali je još do kraja neizvjesno hoće li njihovi zastupnici u državnom Parlamentu podržati proračunski iznos.

Umjereni optimizam

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić izjavio je jučer da na sastanak čelnika šest stranaka, koji je zakazan za srijedu, ide spreman konstruktivno doprinijeti dogovoru, “a hoće li ga biti ovisi od svih”. “Srijedu smo izabrali kao termin upravo želeći doći do dogovora prije četvrtka, kada bi se proračun trebao naći na dnevnom redu Parlamenta”, kazao je Ljubić. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, čija je stranka tražila da se reducira proračun, zajedno sa SDS-om su za njegovu usvajanje

Ključne riječi

Komentara 1

PK
Prijava_Korisnika
23:43 22.05.2012.

Nadajmo se da opet nista dogovoriti nece, jer to je najbolja opcija u svemu ovome

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?