LIDERI U BRUXELLESU

Potpisani principi implementacije presude "Sejdić-Finci"

europa
01.10.2013.
u 17:31

Lideri politiičkih stranaka u BiH obvezali su se da će do 10. listopada završiti pitanje implementacije presude "Sejdić-Finci"

 

Učesnici sastanka na visokom nivou u Briselu potpisali su principe implementacije presude "Sejdić-Finci", a finalni dogovor se očekuje na narednom sastanku za deset dana. 
Lideri politiičkih stranaka u BiH obavezali su se da će do 10. oktobra završiti pitanje implementacije presude "Sejdić-Finci", potvrđeno je Feni iz Brisela. 
Na sastanku je razgovarano i o mehanizmu koordinacije u procesu evropskih integracija, koji je predložila Evropska komisija. 

 

Sudionici sastanka na visokom nivou u Bruxellesu potpisali su principe implementacije presude "Sejdić-Finci", a finalni dogovor se očekuje na idućem sastanku za deset dana. 

Lideri politiičkih stranaka u BiH obvezali su se da će do 10. listopada završiti pitanje implementacije presude "Sejdić-Finci", potvrđeno je Feni iz Bruxellesa.  Na sastanku je razgovarano i o mehanizmu koordinacije u procesu europskih integracija, koji je predložila Europska komisija.

 U sedam točaka dogovoreno je da će se primijeniti presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, dvojice državljana BiH koji pripadaju kategoriji tzv. "ostalih", a ne konstitutivnih naroda.

"Ostali" se ne mogu kandidirati za člana Predsjedništva BiH ili Doma naroda, a presuda nalaže da im se to omogući. Prvi zaključak današnjeg sastanka govori da će se svaki državljanin BiH moći kandidirati za Predsjedništvo ili Dom naroda, a drugi zaključak govori da će se Predsjedništvo sastojati od troje izravno biranih članova. Prema trećem zaključku, dvoje članova s područja Federacije BiH bit će birano prema modelu koji tek treba dogovoriti, a još jedan član bit će biran s područja Republike Srpske.

Peti zaključak govori da se "šestorka" koja je jučer potpisala dokument mora do 10. listopada dogovoriti o izbornom modalitetu koji će biti u skladu s međunarodnim standardima te zadovoljiti i potrebe konstitutivnih naroda i "ostalih".

Način izbora dvoje članova Predsjedništva iz Federacije BiH kroz izmjene Ustava i Izbornog zakona trebao bi, kaže peti zaključak današnjeg sastanka, spriječiti da se bilo kojem narodu nameće ishod izbora

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?