Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Postignut dogovor u SBŽ-u na nezadovoljstvo mnogih

Četiri ministarstva dobit će dva HDZ-a, s tim da na čelu jednog ministarstva mora biti Srbin. Stranci SDA pripast će mjesto predsjednika županijske Vlade
10. listopada 2011. u 08:43 2 komentara 4 prikaza
vlada
Foto: VL FOTO

Nakon potpunog zatišja koje je trajalo više od dva mjeseca, za pregovarački stol u restoranu Bosna sjeli su predstavnici županijskih organizacija dva HDZ-a, SDA i SDP-a. Cilj sastanka bio je formiranje vlade Srednjobosanske županije.

Odluka Inzka

Naime, Vladu koju su 10. svibnja formirale stranke okupljene oko platforme visoki predstavnik je 14. srpnja proglasio ništavnom i naložio parlamentarnim strankama da, kroz razgovore i dogovore, novu vladu što prije sastave, i to sukladno Ustavu i izbornim rezultatima. Naime, stranke platforme Vladu su formirale bez dva HDZ-a i HSS-NHI-ja, stranaka koje su na listopadskim izborima dobile više od 90 posto glasova hrvatskog biračkog tijela.

U međuvremenu, po preporuci i nalogu visokog predstavnika Valentina Inzka, održana je tek izvanredna sjednica županijske Skupštine na kojoj je u rukovodstvo ovog najvišeg županijskog zakonodavnog tijela izabran Josip Kvasina iz HDZ-a BiH. Od tada sve je na planu provedbe zaključaka i preporuka visokog predstavnika potpuno stalo, sve osim stalnih opstrukcija i provokacija iz reda SDP-a, prije svega predsjednika Županijskog odbora te stranke Zukana Heleza, koji je poručivao da HDZ BiH nikada više neće biti u vlasti Srednjobosanske županije, a da HDZ 1990 nije relevantan faktor za pregovore jer u županijskoj Skupštini ima samo dva zastupnika.

Međutim, nakon razgovora i dogovora predsjednika HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDA i SDP, s mrtve točke pokrenuti su pregovori i u subotu su za pregovarački stol sjeli predsjednici županijskih odbora (s dopredsjednicima) dva HDZ-a, Lidija Bradara i Slavica Josipović, te predsjednici (s dopredsjednicima) županijskih odbora SDP-a i SDA, Zukan Helez i Salko Selman. Nakon dva i pol sata razgovora prvi se novinarima obratio Zukan Helez, a promjenu stajališta o dva HDZ-a i njihovu (ne)sudjelovanju u Vladi SBŽ-a vješto je prikrivao dogovorom predsjednika Čovića, Ljubića, Tihića i Lagumdžije. “Dobili smo nalog rukovodstava naših stranaka o podjeli ministarstava i mi se toga moramo pridržavati. Međutim, nismo se uspjeli dogovoriti kojoj će stranci koje ministarstvo pripasti pa ćemo razgovore nastaviti 13. (četvrtak) listopada u 19 sati u sjedištu županijske Vlade”, kazao je Helez te novinarima priopćio da će podjela županijskih ministarstava biti u omjeru 4 + 3 + 2.

To pak znači, 4 ministarstva dobit će dva HDZ-a, s tim da na čelu jednog ministarstva mora biti Srbin. Stranci SDA pripast će mjesto premijera županijske Vlade i jedno ministarstvo, a SDP-u 3 ministarstva, s tim da na čelu jednog mora biti Hrvat. Uz to, dva će HDZ-a dobiti mjesto predsjedatelja županijske Skupštine, a zamjenici će biti iz reda SDA i jedan iz reda SDP-a, po nacionalnosti Srbin.

Uskoro Vlada

Zadovoljstvo nije krila predsjednica Županijskoga odbora HDZ-a 1990 Slavica Josipović.

“Ključno je u uspješnim pregovorima svakako dogovor o konačnom vraćanju formiranja županijske Vlade u ustavne, zakonske i izborne okvire. Nadam se, bolje reći uvjerena sam da će Vlada uskoro biti formirana, a preduvjete za to trebali bismo dogovoriti u četvrtak na sastanku kojei smo već dogovorili.”

U ime HDZ-a BiH u razgovorima je sudjelovala novoizabrana predsjednica Županijskoga odbora ove stranke Lidija Bradara, koja je kazala kako za ovakve razgovore i dogovore nije trebalo nije je bilo opravdanih razloga ovoliko čekati.

“Međutim, nakon svega što se događalo u našoj županiji, moram, ipak, iskazati zadovoljstvo današnjim sastankom i rezultatima koje smo na njemu postigli.

Vjerujem da ćemo vrlo brzo i implementirati ono što su predsjednici naših stranaka dogovorili. Na ovom sastanku sve su stranke iznijele svoje viđenje, želje, prijedloge, o čemu će biti riječi na sljedećem sastanku 13. listopada. Međutim, jasno je, Vlada mora biti formirana na temeljima Ustava i izbornih rezultata i svakako na načelima partnerstva, s jasnim putokazima prema boljitku, što od nas, s pravom, građani ove županije očekuju”, kazala je Bradara. Na pitanje novinara je li moralo doći do promjene na čelu Županijskog odbora HDZ-a BiH da bi se, konačno, napravili pomaci u pregovorima oko formiranja županijske Vlade, predsjednica Bradara je kazala:

“Promjene u Županijskom odboru HDZ-a BiH s tim nemaju baš nikakve veze. Nije došlo ni do kakve promjene stajališta, to je politika koju je vodio i moj prethodnik, to je politika HDZ-a BiH.”

  • Deleted user:

    Pa sta to bi. Lijani I HSP dobili nogu od dojucerasnjih gospodara. Tako i mora biti kad sa vragom tikve sadite.

  • cinbenik:

    HSPe pustio malo \"prave Hrvate\" da se dogovaraju sa SDPeom.Mada me cudi da je to moguce kada su poznati stavovi dva HDZea prema SDPeu.