Veći broj pušača

Posljedice rasta cijena

Lokali
20.06.2012.
u 09:29

Sve veći broj pušača u BiH će se odlučivati za jeftinije cigarete

Posljedice drastičnog povećanja trošarina na cigarete u posljednjih nekoliko godina značajno je utjecao na to da sve više pušača u BiH konzumira najjeftinije cigarete.

Promjene na tržištu

Broj onih koji su u protekle tri godine skuplje cigarete zamijenili najjeftinijim skoro je učetverostručen. Najjeftinije cigarete na tržištu 2008. godine konzumiralo je tek 12 posto pušača, dok je prošle godine njihov udio porastao na čak 43 posto. Slična tendencija prisutna je i u ostalim zemljama regije, a vodeći proizvođač, Tvornica duhana Rovinj (TDR) upozorava da bi spomenute brojke u idućim godinama mogle biti i veće, jer nas očekuje dodatni rast trošarina na cigarete. - Daljnje povećanje trošarina je izvjesno, a samim tim i daljnje povećanje cijena cigareta. Za očekivati je da će se veći dio pušača spuštati prema nižim, jeftinijim cigaretama ili povećati korištenje substituta cigaretama, a to je rezani duhan. Potrošači u BiH sve teže prate rast trošarina, odnosno cijena. Porezni teret na cigarete u BiH je u protekle dvije godine porastao za 80 posto, što je apsolutni rekord u regiji po brzini rasta porezno opterećenja. To iziskuje i slično povećanje cijena cigareta, ali ono se nije dogodilo, jer potrošači to ne mogu pratiti. Zato su proizvođači dio tog tereta preuzeli na sebe i s određenim odgodama podižu cijene - kaže predsjednik uprave TDR-a Davor Tomašković.

Konstantan rast

Istraživanja koja je proveo Ipsos Puls pokazuju da udio troška cigareta u ukupnim primanjima potrošača u BiH konstantno raste. Primjerice, 2008. godine je prosječan pušač u BiH 15 posto svojih primanja davao za cigarete, a prošle godine ta izdvajanja povećanja su na 19 posto. To znači da svaku petu marku koju zaradi pušač u BiH izdvaja za cigarete. Zbog toga ne čudi što mnogi jeftiniju alternativu cigaretama nalaze u rezanom duhanu. Podaci s legalnog tržišta govore da stalni pušači rezanog duhana čine zanemarljivih 0,2 posto u ukupnom broju pušača. Iako je i taj broj udvostručen u odnosu na 2008. godinu, treba imati na umu da je riječ tek o manjem broju stvarnih korisnika rezanog duhana. Većina korisnika se opskrbljuje na crnom tržištu, odnosno kupuju duhan izravno od proizvođača u Hercegovini. Novi rast trošarina na cigarete u BiH treba očekivati početkom iduće godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?