Neum

Ponuda na visokoj razini ali se pri kupnji gleda na svaku marku

Neum
23.07.2012.
u 10:32

Kakve su ponude i cijene hrane, pića, opreme za kupanje i rekreaciju 
na vodi te druge usluge, a kakva je potražnja, tj. potrošnja kupača i turista

Opća je ocjena da je Neum u pogledu cijena proizvoda i usluga posve spremno ušao u ovu još jednu obećavajuću turističku sezonu. To je i neka najkraća ocjena koja se dobije nakon obilaska neumskih plaža, koje su prethodnih dana bile pune kao košnice i gdje je svima bila zajednička misija rashladiti se što bolje i spasiti se od temperaturnog šoka. I ovog je ljeta Neum (dosta) jeftiniji u odnosu na susjedna turistička odredišta, tj. u Hrvatskoj.

Za sve one koji se odluče ljetovati u Neumu ili barem do njega skoknuti na dan-dva u ovom jedinom BiH gradiću na moru ne manjka ništa po pitanju hrane i pića te opreme za odmor, kupanje ili rekreaciju na vodi i na plažama.

Duž obale u Neumu brojni su restorani, kafići i trgovine od kojih su većina jako dobro opskrbljeni proizvodima za prehranu i osvježenje, a tek je manji broj objekata koji onako izgledaju zapuštano i u kojima trgovina ili konzumiranje hrane ne predstavlja baš neko zadovoljstvo. I suvenirnice su dobro opskrbljene pa kupači i domaći te strani turisti mogu sa sobom ponijeti lijepe uspomene.

Tu su još i razne druge usluge među kojima se izdvaja i tetoviranje po želji, panoramske vožnje brodom koje uključuju i ručak i večeru na brodu, odnosno na splavu te uživanje na vodenom parku,pedalinama, skuterima, sandolinama... U restoranima se nude razni domaći specijaliteti među kojima dominiraju naravno morski proizvodi, ali ne manjka ni sarajevskih ćevapa i druge vrste mesa s ražnja. Stoga se i nameće ocjena da Neum ima jako dobru ponudu, ali je potražnja ili točnije potrošnja ipak na nekim nižim granama. Sveopća kriza u BiH i svijetu učinili su svoje da većina onih koji dođu u Neum jako dobro paze na svaku potrošenu marku ili euro, a što često zadaje glavobolju ovdašnjim turističkim djelatnicima.

“Vjerujte da se uglavnom dugo morate cjenkati s kupcima kojima je uglavnom sve skupo pa bi željeli proizvode po nižim cijenama. Zato se svaki dan moramo dobro namučiti kako bismo nešto prodali, tj. zaradili”, govori nam jedan od neumskih poduzetnika dok se sa skupinom stranih turista raspravlja o tome koja je ogrlica bolja u odnosu na ponuđene cijene. Zbog velikih vrućina najveća je naravno potražnja za sladole­dom, hladnim pićima i kremama za sunčanje. Tek nakon toga kupači i turisti se odlučuju za dodatnu potrošnju glede ručka ili večere i nabave opreme za kupanje i rekreaciju na vodi.

I ovog se ljeta ponavljaju situacije u kojima domaći turisti, većinom iz unutrašnjosti BiH, sa sobom u Neum i na same plaže donose veće količine hrane, od čega je dosta toga lako kvarljivo pa uvijek postoji mogućnost da se netko otruje ili zarazi. O odbacivanju hrane na plaži i u samoj vodi da se i ne govori.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?