SVEN ALKALAJ I SURAD

Pomoćnik protuzakonito upravljao Ministarstvom

alkalaj
VL FOTO
13.02.2012.
u 10:24

Bivši šef bh diplomacije dao ovlasti pomoćniku Harisu Lukovcu za upravljanje financijama, ljudima...

Djelovanje sada već bivšeg ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja i njegovih suradnika još dugo vremena će biti predmetom istraga, a vjerojatno i sudskih procesa. Iako je njegova zamjenica Ana Trišić-Babić i drugi, uglavnom anonimni informatori iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, godinama upozoravali na samovolju i nepoštivanje procedura i zakona u sjedištu bh. diplomacije, tek pred kraj Alkalajeva mandata, istraga je i pokrenuta.

Proslijeđeno Tužiteljstvu

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH proslijedila je Tužiteljstvu BiH dokumentaciju koju je izuzela iz Ministarstva vanjskih poslova u BiH. Istraga je i započela po nalogu državnog, a iako nema službene potvrde neki mediji prenose da je istraga prvenstveno usmjerena protiv ministra Svena Alkalaja i jednog od njegovih pomoćnika Harisa Lukovca. Prema dostupnim informacijama, istraga je pokrenuta temeljem anonimne prijave da je sada bivši ministar Sven Alkalaj pune dvije godine ignorirao zakonske propise i za vrijeme svog odsustva iz BiH prenosio ovlasti za rukovođenje Ministarstvom na pomoćnika ministra za opće poslove Harisa Lukovca umjesto na zamjenicu ministra Anu Trišić-Babić.

Problematično ponašanje

Problematično je ponašanje i ministra Alkalaja koji je prenošenjen ovlasti na nekompetentnu osobu kršio zakon, ali i na Lukovca koji je svjesno preuzeo te ovlasti, iako je znao da je riječ o protuzakonitom postupanju. Sada bivši pomoćnika ministra za opće poslove Haris Lukovac, ne samo da nije upozoravao ministra, već je uzeo sebi veće ovlasti nego što mu je Alkalaj i mogao dati, pa je tako, prema prijavi, samovoljno upravljao financijskim sredstvima, ljudskim resursima i vanjskopolitičkim instrukcijama, koje su vrlo često izlazile iz uobičajenih okvira i služile prvenstveno stranačkim i osobnim interesima. Zbog Lukovčevog uplitanja u financijsku operativu i problematiku Ured za reviziju institucija BiH je do sada sva izvješća Ministarstva vanjskih poslova BiH ocjenjivao s rezervom, mada su neki od revizora zbog velikog broja primjedaba i propusta smatrali da ova institucija treba dobiti negativno revizijsko mišljenje. Pored prijava, revizori su i ranije upozoravali na velika trošenja u Ministarstvu vanjskih poslova. Bivši ministar Sven Alkalaj bio je proteklih tjedana na meti još jedne afere. Naime, njegova zamjenica koja je ostala i u novom mandatu Ana Trišić-Babić optužila ga je za uništavanje dokumenata iz Ministarstva koje nose oznaku tajnosti. Alkalaj je demantirao tvrdnje navodeći da apsolutno nikakvi dokumenti s oznakom tajnosti nisu uništeni, iako su u medijima procurile fotografije prepunih vreća koje se iznose iz Ministarstva. No, ubrzo je uslijedila istraga u vezi protuzakonitih poslova koji su se vodili u jednom od najznačajnijih ministarstava za BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?