Posušje

Pokorničko pjevanje na festivalu po prvi put i u svijetu

festival
Pero Crnogorac
22.03.2012.
u 10:22

Kada se krenulo u organizaciju festivala, malo je tko vjerovao da ima toliko zainteresiranih za očuvanje ove vrste pjevanja

U prepunoj kripti nove posuške crkve održan je 1. festival pjevanja Gospina plača, ne samo u Hercegovini, nego u svijetu. U organizaciji župnog ureda Posušje i posuške Frame na festivalu je nastupilo 17 skupina od Čitluka do Tomislavgrada. Kada se krenulo u organizaciju, malo je tko očekivao tako veliki odziv i želju i mladih i starijih za pokorničko pjevanje - kantanje Gospina plača po dionicama.

Prvi i jedinstven festival otvorio je fra Marijo Knezović i bio voditelj događaja. Prve su nastupile starije dive iz Rastovače, a potom skupina žena iz župe Čerin (D. V. Ograđenik), za njima i skupina iz Rastovače. U skupni Malo selo Gornji Jukići nastupile su i žene muškarci. Mlade cure iz Brišnika, članice HKD-a Jabuka, koje vodi Tomo Čuić, pokazale su da nastavljaju stare tradicije svoga kraja, kao i mješovita skupina Rastovača polja i iskusne žene iz Broćanca. I tri skupine iz Ljubuškog potvrdile su uvježbanost pjevanja i gospođe iz Posušja i posuškog Čitluka.

Iz župe Gorica - Sovići pristigla je skupina žena i pokazale da su istinske čuvarice svoje baštine, kao i skupina Rastovača polje, te posuške framašice, mlade Rakićanke i Ljubušanke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?