smrtna kazna u sad-u

Pogubljen zbog ubojstva policajca unatoč nedostatku dokaza

troy davis (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
22.09.2011.
u 10:04

Unatoč brojnim žalbama i zahtjevima za revizijom slučaja od strane obrane, svaki je sud odbio dok su, u isto vrijeme, tužitelji ostali sigurni kako su ulovili pravoga čovjeka.

 

Unatoč nedostatku čvrstih materijalnih dokaza i pritisku javnosti da se izvršenje smrtne kazne odgodi, u zatvoru u Jacksonu u saveznoj državi Georgij smrtonosnom je injekcijom  pogubljen Troy Davis (42).

Davis je još 1991. osuđen na smrt zbog ubojstva policajca Marka MacPhaila 1989. godine. MacPhail nije bio na dužnosti, a Davis je čitavo ovo vrijeme ostao pri tvrdnji da nije kriv. Obranu je nastavio iznositi i u posljednjim trenutcima svog života.

- Nisam imao pištolj, kazao je dodajući: "Neka se bog smiluje nad onima koji će me ubiti".

Preminuo je 15 minuta nakon što su mu injektirali smrtonosnu tekućinu.

I zaista, prijepori oko Davisove krivnje i dalje ostaju otvoreni. Policajac je umro u srpnju 1989. godine dok je pokušavao pomoći beskućniku koji je bio napadnut na parkiralištu ispred zalogajnice. Tužiteljstvo je za napad optužilo Davisa, kazujući kako je napao beskućnika pištolje i nastavio ga udarati i zahtijevati da mu plati pivu. U prilog Davisovim tvrdnjama ide činjenica ta sporni pištolj nikada nije pronađen, kao niti DNK koji bi povezao optuženika s mjestom događaja.

Unatoč brojnim žalbama i zahtjevima za revizijom slučaja od strane obrane, svaki je sud odbio dok su, u isto vrijeme, tužitelji ostali sigurni kako su ulovili pravoga čovjeka.

Davisu su svoju podršku dali i papa Benedikt XVI., nekadašnji američki predsjednik Jimmy Carter, predstavnici Konzervativne stranke i bivši šef FBI. Čak je i Vijeće Europe zatražilo da se njegova kazna poništi. To mu nije pomoglo, kao ni stotine ljudi koje su se okupile pred zatvorom protestirajući protiv izvršenja smrtne kazne. Čak ni apel na Bijelu kuću iz koje su kazali da ne bi bilo u redu da se predsjednik miješa pojedinačne slučajeve i zadire u sferu sudstva.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije