slučaj polančec

Podravka bi zbog afere Spice mogla ostati bez novca i dionica

Polančec (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/6
16.09.2010.
u 07:45

Preuzme li MOL 1. listopada 10,64 % Podravkinih dionica, postoji mogućnost da ih zamijeni za Inine dionice u vlasništvu države i postane većinski vlasnik Ine.

Plan o preuzimanju vlasničke kontrole u Podravki ne vlastitim, nego kompanijinim novcem još 2005. osmislili su Damir Polančec, tada potpredsjednik hrvatske Vlade, Darko Marinac, tada šef Podravkine uprave i Milan Horvat, tada vlasnik i direktor varaždinske grupacije Fime.

Rezultat je toga plana šteta po koprivničku kompaniju od najmanje 400 milijuna kuna, a na kraju će Podravka ostati i bez novca kojim su kupovane njezine dionice i bez tih dionica. Najkraći je to mogući sažetak USKOK-ove optužnice protiv sudionika “operacije Spice“. Napisana je na 358 stranica, a potpisala ju je Tamara Laptoš, zamjenica ravnatelja USKOK-a.

U gomili dokaznoga materijala za svoje tvrdnje, USKOK u optužnici izdvaja rokovnike pronađene kod Horvata prigodom uhićenja, u kojima je Fimin gazda od 2005. do 2009. vodio bilješke o gotovo svakodnevnim telefonskim kontaktima i sastancima s optuženim Podravkinim menadžerima te Polančecom u vezi s “operacijom Spice“. USKOK navodi da je pomno provjerio autentičnost tih bilježaka i da je ustanovio kako bez iznimke odgovaraju događajima koji su uslijedili.

Tri tvrtke na Malti
Prema tim bilješkama, prvi kontakt s Polančecom Horvat je imao 23. veljače 2005., nekoliko dana pošto je Polančec imenovan potpredsjednikom Vlade, a 21. rujna iste godine spominje sastanak “tima za Podravku“.

Bilješka od 14. travnja 2006. godine, koja glasi: “depozit u Vaba banku za kredit Validusu za kupnju dionica Podravke, ugovor o depozitu sa ‘side letter’ s objašnjenjem da je to za pripremu EMBO“, jedno je od uporišta USKOK-u za tvrdnje da su Polančec i suoptuženici svoje prave namjere kamuflirali u projekte radničkog ili radničko-menadžerskog preuzimanja kompanije.

“Dakle, očito je spomenuta trojka (Polančec, Marinac i Horvat) tada odlučila da zašto bi dionice Podravke (...) koja dobro posluje i ostvaruje dobit, bile ponuđene na kupnju tako da ih mogu kupiti svi zainteresirani zaposlenici, kada postoji način da njih nekoliko te dionice steknu za sebe, a da pri tome ne trebaju angažirati svoja sredstva, već da, s obzirom na pozicije na kojima su se nalazili, to mogu učiniti sredstvima Podravke, što su i učinili“ – piše u optužnici.

Pojednostavljeno, kako proizlazi iz optužnice, Polančec i suoptuženici kontrolu nad Podravkinim dionicama koje su kupljene Podravkinim novcem namjeravali su steći putem triju tvrtki osnovanih na Malti pod imenima Fima Ami ltd., Pomaco i Apple. Prvu je osnovala Horvatova Fima i ona je formalnim vlasnikom 10,64 posto dionica Podravke, a druge dvije osobno su osnovali Podravkini menadžeri.

“Kako se navodi u četvrtom, odnosno zadnjem koraku plana, uslijedila bi koordinacija između osnivača i vlasnika ovih tvrtki, odnosno Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Saše Romca i Josipa Pavlovića, a sve u dogovoru Damira Polančeca i Milana Horvata“ – navod je iz optužnice.

Polančec je iz sjene, prema slovu optužnice, trebao iskočiti u trenutku kad je menadžerima, za preuzimanje kontrolnoga paketa od 75 posto dionica, bila potrebna država.

Zeznuo ih pad tržišta
Međutim, zbog pada burzovnoga tržišta 2008. pojavile su se neočekivane obveze Podravke, koja je cijelo vrijeme financirala kupnju vlastitih dionica pa sve aktivnosti optuženika na čelu s Polančecom idu u smjeru dodatnog izvlačenja novca iz Podravke, da bi se sve pokušalo držati pod kontrolom.

“Konačno rješenje“ problema trebalo je biti refinanciranje Podravkinih obveza posredstvom mađarske banke OTP, na što je, prema USKOK-ovim tvrdnjama, presudno utjecao Polančec, koji je u cijelu priču uspio uvući MOL, u doba kad je s mađarskom naftnom kompanijom pregovarao o Ini. Prema navodima iz optužnice, na kraju će time Podravka ostati i bez novca kojim je kupovala vlastite dionice za račun optuženika i bez samih dionica.

Vlasnikom 10,64 posto Podravkinih dionica od 1. listopada mogla bi postati mađarska naftna kompanija. To znači da “operacija Spice“, i poslije podizanja optužnice protiv sudionika, može uvelike utjecati na vitalne državne interese.

Ako MOL doista konzumira prava iz ugovora s OTP-om i stekne udjel u Podravki, tvrtki od hrvatskog nacionalnog interesa, nije isključena ponuda mađarske strane za zamjenu tih dionica za Inine dionice iz državnog portfelja, čime bi ona i formalno postala natpolovičnim vlasnikom Ine.

Kriminalizirani plan za preuzimanje kontrole nad hrvatskom prehrambenom kompanijom poznat kao “operacija Spice“ tako bi mogao rezultirati konačnom “isporukom“ većinskog paketa u hrvatskoj naftnoj kompaniji strancima.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije