ZZO HNŽ-a

Po jednoj osiguranoj osobi propisivano je pet recepata za lijek

Sjednica
19.09.2012.
u 10:31

Potrošnja unatrag šest godina porasla je za više od 360 posto

U direkciji ZZO HNŽ-a održana je 2. sjednici Upravnog vijeća Zavoda na kojoj je sudjelovao Mladen Bošković, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a. Ministar je ukratko prezentirao viziju zdravstvenog sustava te istaknuo snažnu podršku i jačanje uloge Zavoda na području podizanja stupnja zdravstvene zaštite na veću razinu u HNŽ-u.

 Racionalizacija potrošnje

Upravno vijeće Zavoda je, među ostalim, usvojilo izvješće o potrošnji lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava ZZO HNŽ-a. Zaključeno je da se moraju pojačati aktivnosti s ciljem racionalizacije potrošnje, i to redovnim kontrolama propisivanja i izdavanja lijekova. Naime, potrošnja lijekova s liste lijekova Zavoda je prevelika. Skrenuta je pozornost na veliku potrošnju inzulina, lijekova za snižavanje krvnog tlaka i antibiotika. Evidentirane su nepravilnosti u propisivanju većih količina lijekova od dopuštenih te njihovo neevidentiranje u karton osiguranih osoba. Za 10 posto tako propisanih lijekova nema evidentiranih izvršenih usluga u jedinstvenom informatičkom programu Zavoda. Evidentirano je da više liječnika propisuje lijek istoj osiguranoj osobi, i to u 65 posto slučajeva. Poražavajući je podatak u činjenici da je više od 1000 osiguranih osoba koje su dobivale recept za lijek u dva ili više domova zdravlja. Također, po jednoj osiguranoj osobi propisivano je pet recepata ili skoro dvostruko od optimalnog broja po osobi. Tako je potrošnja unatrag šest godina porasla za više od 360 posto.

 Doznake za bolovanje

Da bi se nepravilnosti smanjile, Zavod će poduzeti potrebne mjere u skladu s nadležnostima u obliku sankcioniranja odgovornih za nepravilno propisivanje i izdavanje lijeka. Upravno vijeće Zavoda usvojilo je i izvješće o privremenoj spriječenosti za rad osiguranika (bolovanje) preko 42 dana te je analizom bolovanja od 2006. do 2009. uočen porast broja osoba privremeno spriječenih za rad. Događalo da su neki liječnici ispisivali doznake za bolovanje za vrijeme rada u službi hitne pomoći, kao i da su liječnici pripravnici, u vrijeme kada su mijenjali starije liječnike u ambulantama, cijenili privremenu spriječenost za rad osiguranika i ispisivali doznake za bolovanje. Posebno je velik i neopravdan porast indeksa bolovanja poradi bolesti u trudnoći za 181%. Zabrinjavajući je porast bolovanja uzrokovan ozljedama. Upravno vijeće Zavoda usvojilo je i mjere kojima bi se trebao smanjiti broj upućenih oboljelih osoba na liječenje izvan županije, i to posebno u ugovorne bolničke ustanove u FBiH. Zabrinjavajući je podatak da je broj izdanih uputnica za liječenje izvan županije u ugovornim bolničkim ustanovama u FBiH porastao za 119 posto, a u Hrvatskoj za 140 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?