EUROPSKA BUDUĆNOST

Picula i Stier ispitivali Fulea o ravnopravnosti Hrvata u BiH

Tonino Picula
Tomislav Krasnec/VLM/PIXSELL
05.09.2013.
u 15:27

Zastupnike zanima u kojoj će se mjeri na sastanku povjerenika Fulea i političkih lidera iz BiH 1. listopada govoriti o institucionalnoj ravnopravnosti Hrvata u BiH

Nakon ulaska Hrvatske u EU, otvorila se mogućnost hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu, članovima njegovog vanjskopolitičkog odbora, da utječu na formiranje stavova europskih institucija u mnogim vanjskopolitičkim područjima. Zastupnici Tonino Picula (S&D) i Davor Stier (EPP) iskoristili su danas tu mogućnost postavljanjem pitanja Europskoj Komisiji kako bi zajedno pitali povjerenika za proširenje S. Fulea o aktualnim procesima u BiH koji mogu imati dalekosežne posljedice na buduće uređenje susjedne države.

Osim implementacije presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, zastupnike Piculu i Stiera zanima u kojoj će se mjeri na sastanku povjerenika Fulea i političkih lidera iz BiH 1. listopada govoriti o institucionalnoj ravnopravnosti Hrvata u BiH i kakva će stajališta povjerenik iznijeti tom prilikom. Zastupnik Picula istakao je na koferenciji za medije kako je očigledno da je europska budućnost BiH, koju Hrvatska snažno zagovara, talac njenog zastarjelog i nedjelotvornog daytonskog poretka.

- I dok se ne uspostave institucionalne okolnosti za punu ravnopravnost građana kao i konstitutivnih naroda u BiH, ona neće moći ravnopravno konkurirati za članstvo u EU - rekao je Picula. Zastupnik Stier je naglasio kako bez Hrvata nema ni europske Bosne i Hercegovine.

- Rješavanje pitanja jednakopravnosti hrvatskog naroda je od presudne važnosti za europski put BiH, put koji Hrvatska snažno podržava - dodao je Stier.

>>'Možemo li očekivati pomoć u rješavanju problema s minama?'

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?