ODLUKA

Parlament BiH o novoj vlasti već za 5 dana

parlament
VL FOTO
08.01.2012.
u 11:01

Prvi zadatak nove vlasti bit će utvrđivanje fiskalnog okvira BiH do 2014. godine. To je strateški dokument o kojem ovisi funkcioniranje državne vlasti, koja se nalazi pred potpunim raspadom

Idući tjedan BiH dobiva novog predsjedatelja Vijeća ministara. Novi mandatar Vjekoslav Bevanda, (zajednički kandidat dva HDZ-a) na spomenutu dužnost, trebao bi biti imenovan na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je zakazana za 12. siječnja u Sarajevu.

Ubrzano imenovanje vlasti

Postupak potvrđivanja novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH dolazi nakon što je Predsjedništvo BiH krajem tjedna jednoglasno donijelo odluku o imenovanju Bevande, nakon što je Agencija za istrage i zaštitu BiH završila provjeru. Mandatar za izbor novog Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda najavio je da će mu jedan od prvih zadataka na novoj dužnosti biti održavanje sjednice Fiskalnog vijeća BiH kako bi bio utvrđen dokument globalnog fiskalnog okvira do 2014. godine, kao strateškog dokumenta o kojem ovisi funkcioniranje države BiH. Prema tvrdnjama novog predsjedatelja Vijeća ministara, drugi dio iz seta priroritenih zadataka odnosi se na europske integracije i obveze BiH na tom putu, koje stoje i u Mapi puta. Nakon višemjesečne političke krize i zastoja u izvršavanju obveza, imenovanje novog predsjedatelja Vijeća ministara i ministara bit će okončano u roku manjem od mjesec dana koliko je zakonski utvrđeno.

U vlasti ostaju i stari ministri

Spomenimo da će četiri stranke imati po dvoje ministara, a dvije po jednog. HDZ BiH će uz predsjedatelja Bevandu (koji je zajednički kandidat dva HDZ-a) imenovati starog ministra pravosuđa Barišu Čolaka. Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija bit će novi ministar vanjskih poslova, a Damir Hadžić ministar prometa i veza. SNSD će vjerojatno za ministra financija i trezora predložiti Mladena Zirojevića, a poziciju ministra civilnih poslova zadržat će Sredoje Nović. Ministar sigurnosti ostaje Sadik Ahmetović, dok se pozicija ministra obrane tek treba popuniti. Spominje se ime Nedžada Ajnadžića, ali nema potvrde. SDS će predstavljati Mirko Šarović kao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a HDZ 1990. Damir Ljubić kao ministar za ljudska prava i izbjeglice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?