želi okončati život

Paralizirani muškarac želi umrijeti, a sud mu poručio: Umrite od gladi!

odlazak11
Foto: Reuters
1/2
17.08.2012.
u 10:06

Nesretni 58-godišnjak otac je dvoje djece i potpuno je mentalno zdrav, ali je paraliziran od vrata na dolje i ne može govoriti. Pomicati može samo glavu i oči, a njegovo stanje posljedica je jakog moždanog udara

Tony Nicklinson (58) bespomoćno je zajecao kada je saznao da su suci odlučili da se ne smije ubiti. Naime, Nicklinson, koji je 'zaključan u vlastitom tijelu' (locked-in syndrome), od britanskog je suda tražio da mu dopuste da uz liječničku pomoć okonča svoj život kako bi se spasio od "života punog poniženja i jada".

Nesretni 58-godišnjak kojemu je presuda "slomila srce" živi u engleskom gradiću Melksham. Otac je dvoje djece i potpuno je mentalno zdrav, ali je paraliziran od vrata na dolje i ne može govoriti. Pomicati može samo glavu i oči, a njegovo stanje posljedica je jakog moždanog udara koji mu se dogodio tijekom poslovnog puta u Ateni.

S bližnjima Nicklinson komunicira preko računala koje reagira na njegove treptaje i pomicanje glave, a već dvije godine 58-godišnjak pokušava uvjeriti tri suca Vrhovnog suda da dopuste liječnicima da mu pomognu umrijeti, odnosno da liječnici koji mu pomognu da okonča svoj život kada on to bude htio ne mogu biti kazneno gonjeni.

Bez obzira na njegove muke suci su odlučili kako samo parlament može promijeniti zakon o ubojstvu, odnosno omogućiti liječnicima pomaganje pri okončanju života, a Nicklinsonu su poručili kako je njegova jedina opcija, ako nekom liječniku ne bude dopušteno da mu pomogne, da umre od gladi.

Njegova supruga Jane najavila je da će se žaliti na presudu Vrhovnog suda.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?