poziv na molitvu

Papa nema namjeru odstupiti i pozvao vjernike da mole za njega

\'Pope Benedict XVI waves as he arrives for his weekly general audience on February 8, 2012 at Paul VI hall at the Vatican. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI\'
AFP/PIXSELL
17.04.2012.
u 09:44

Bilo je onih koji su mislili kako će njegov pontifikat trajati kratko, a papa 19. travnja ulazi u osmu godinu

Benedikt XVI. pozvao je vjernike da mole za njega kako bi mu Gospodin dao snage za izvršavanje poslanja koje mu je povjereno. Taj poziv na molitvu Papa je izrekao dan uoči svoga 85. rođendana, a na sam dan slavlja, 16. travnja, tijekom jutarnje mise je kazao: „Nalazim se pred posljednjim dijelom svoga života i ne znam što me očekuje. Ali, znam da ima Božje svjetlosti, da je On uskrsnuo, da je Njegova svjetlost jača od bilo kakve tame, da je Božja dobrota snažnija od bilo kojeg zla ovoga svijeta. To mi pomaže sigurno ići dalje. To pomaže nama da idemo dalje, i u ovom trenu zahvaljujem od srca svima onima koji mi stalno daju da kroz njihovu vjeru osjetim Božji "da". Te riječi Benedikta XVI. su među vatikanistima shvaćeni kao još jedna potvrda njegove namjere da ne odstupi od svoga poslanja. Naime, bilo je onih koji su smatrali kako će u poodmakloj dobi, možda nakon 85. rođendana, Benedikt XVI. podnijeti ostavku. Bilo je onih koji su mislili kako će njegov pontifikat trajati kratko, a evo 19. travnja ulazi u osmu godinu.

Kada je, 19. travnja 2005. godine, izabran za papu, objasnio je kardinalima i zašto je izabrao ime Benedikt. Posljednji papa tog imena, odnosno Benedikt XV. (1914.-1922.), kako je sebe prozvao Giacomo Della Chiesa, zauzimao se za mir, a bjesnio je Prvi svjetski rat. Vatikanisti prenose kako je bilo sudionika konklave, na kojoj je za papu izabran Joseph Ratzinger, koji su smatraliu kako njegov pontifikat neće trajati dugo, možda dvije-tri godine. Trajao je do sada sedam godina, a Benedikt XVI. se priprema za nova putovanja. Ujesen će pohoditi Libanon, a 2013. će otputovati u Brazil na Međunarodni dan mladeži. Razmišlja se i o putovanju u Aziju.

Ratzinger ima artrozu, zatim pokoji problem s desnim kukom, te je počeo, kao i njegov prethodnik, upotrebljavati pokretno postolje i štap. No ti fizički problemi su mnogo manji negoli u većini osoba njegove dobi. Istodobno piše i treću knjigu o Isusu iz Nazareta.

Pontifikat Benedikta XVI. obilježen je i brojnim problemima. Na prvom mjestu su, dakako, slučajevi svećenika pedofila s kojima se odlučno sučelio. Jedan od problema s kojim će se morati baviti je poziv svećenika u Austriji, kojem su se pridružili i mnogi u njemačkoj, Belgiji, Irskoj, na neposlušnost, odnosno na prekid obveznog celibata, ne otvaranje mogućnosti zaređivanja žena, na drugačiji pristup homoseksualcima, te na mogućnost davanja pričesti rastavljenim i ponovno vjenčanim osobama.

"Neposlušnim" svećenicima Benedikt XVI. je prišao dosta blago, odnosno samo ih je upozorio kako se takvim pozivima ne mijenja Crkva. Dakako, bilo je i onih u Vatikanu koji su priželjkivali da se Benedikt XVI. prema "neposlušnima" obrati "čvrstom rukom". Ali, papa Ratzinger želi ujediniti sve (primjer su Lefebvrovci koje želi ponovno uklopiti pod okrilje Rima), a ne izbacivati iz Crkve one koji možda misle drugačije od njega.

A, tko želi uputiti čestitku Benediktu XVI. za njegov rođendan ili godišnjicu pontifikata, može to učiniti na e-mail adresu: auguri.benedettoxvi@vatican.va

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije