TORNADO

Pakao na zemlji - u školi poginulo 20 djece

Tornado
22.05.2013.
u 08:56

Iznenada pijavica se formirala u manje od dvije minute ne davši vremena za uzbunu

Četrdeset minuta pakla. Upravo toliko trebalo je razornom tornadu da pohara Mooreom u američkoj Oklahomi, razruši većinu grada i odnose gotovo stotinu ljudskih života. Pijavica, u čijem su središtu puhali vjetrovi brzinom većom od 320 kilometara na sat, formirala se u manje od dvije minute, a potom dotaknula zemlju i prošla trasom dužine trideset kilometara ostavljajući iza sebe smrt, razaranje i pustoš.

Kao u filmu Twister

– Bilo je strašno, užas, kao u filmu Twister. Komadi zgrada letjeli su stotinama metara u zrak, životinjska tjelesa padala su svuda naokolo. I tutnjava... Ta užasna, zlokobna tutnjava od koje se naježim kada je se sjetim... Kao da se pakao spustio na zemlju – kaže jedan od stanovnika Moorea koji se spasio utrčavši u podrum kuće zatvarajući za sobom neprobojna vrata. Kuća nad podrumom u samo nekoliko minuta doslovno je nestala, vjetar ju je rastrgao u komadiće, no nitko u podrumu nije bio ozlijeđen. Mnogi stanovnici Moorea nisu bili te sreće. Prema prvom podacima, broj žrtava procjenjivao se na više od 90, među njima najmanje dvadesetero djece koja su u trenutku udara tornada bila u školi. Škola, koja se nalazila na putu pijavice, više ne postoji.

Najgori dan u povijesti

Ruševine te zgrade spasilačke su ekipe počele pretraživati odmah nakon prolaska tornada. Još se sve nije bilo ni smirilo, a očajni roditelji, policija, vatrogasci i ekipe hitne pomoći počeli su golim rukama razbacivati i uklanjati ostatke zgrade kako bi došli do djece ispod ruševina. Neka su djeca spašena, no mnoga nisu preživjela tragediju.

– Ovo je strašan dan za Moore, ovo je najgori dan u njegovoj povijesti. Nikakvih naznaka nije bilo da bi se ovakvo što moglo dogoditi – kaže gradonačelnik Glenn Lewis.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?