Prosjek plaća

Padaju plaće i tvrtke, a rastu cijene i broj nezaposlenih

trgovina
Thinkstock
08.05.2013.
u 09:51

Zaposleni u Sarajevskoj županiji prime 348 KM više od radnika u Posavini

Dok raste inflacija i poskupljenje osnovnih životnih potrepština, padaju plaće i gube se radna mjesta. Inače, i dalje su plaće najveće u financijskim institucijama, potom u državnoj upravi te zdravstvenim institucijama, dok su u prerađivačkoj industriji za četvrtinu manje od prosječne.

Manje za 20 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za prosinac 2012. u Federaciji BiH iznosila je 837,30, a bruto 1,278,67 KM, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku. Prema njihovim podacima, već u veljači 2013., plaće su opale za dvadesetak maraka, zapravo, prosječna neto plaća za veljaču je iznosila 817, a bruto 1246 maraka. Slično je, ako ne i gore, u drugom entitetu. Plaće u Republici Srpskoj “padaju”, a cijene rastu i recesija je nazočna tijekom cijele prošle godine, potvrđuju podaci službene statistike. Naime, prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih u tom bh. entitetu, isplaćena u ožujku 2013. godine, iznosila je 799, a prosječna mjesečna bruto plaća 1318 KM. Plaće se ne razlikuju samo po entitetima, one su različite i po djelatnostima, ali i po županijama pa i općinama. U BiH najviše zarađuju notari, koji u prosjeku za mjesec dana naplate 11. 157 KM, dok su tekstilci s 337 KM na dnu ljestvice po mjesečnim zaradama. Iza notara u BiH po visini primanja slijede političari s skoro 5000 KM mjesečno, odnosno oko 28 KM po satu, a zatim menadžeri s 4500 KM mjesečnih primanja ili 25 KM po satu. Prosječna mjesečna plaća liječnika u BiH je 1400 KM, tako da njihova satnica iznosi nešto manje od osam KM. Kada se radi o županijama, najbolje su plaćeni zaposlenici u Sarajevskoj županiji, koji mjesečno u prosjeku prime 348 KM više od zaposlenih u Posavini, čiji je prosjek plaće najmanji. Više od federalnog prosjeka primaju još zaposleni u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Sve za hranu

Male plaće, čiji rast je zaustavljen, u najvećem broju slučajeva su nedostatne i za golo preživljavanje. Najviše novca mjesečno građani u BiH troše na namirnice, a potrošačka košarica u BiH je jedna od najskupljih u Europi, kada se uzmu u obzir prosječne plaće. Dok su troškovi hrane i njihov udio u potrošačkoj košarici u razvijenim zemljama EU do krize iznosili između 11 i 13 posto, a trenutačno se na razini cijele Unije kreće oko 20 posto, građani u BiH veću polovinu plaće daju za hranu, čak 58 posto ukupnih prihoda. Prošle godine, ističe se i enorman rast broja nezaposlenih kojih danas u BiH ima službeno oko 550.000 te da veliki broj zaposlenih radi “na crno”. Samo tijekom 2012. bez posla je ostalo oko 58 tisuća ljudi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?