2Cellos

Ovacije u Lisinskom, maestralni dvojac briljirao s Vivaldijem

2cellos (1)
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
1/4
23.12.2012.
u 08:00

Odabrali su zahtjevan, a istovremeno atraktivan program koji je bio lijep uvod u svijet klasične glazbe

Zagrebački obožavatelji dua 2CELLOS u subotu ujutro okružili su Stjepana Hausera i Luku Šulića u CD shopu Croatia Records gdje su dijelili potpise na svoj novi CD “In2ition” koji je u Hrvatskoj imao svoju europsku premijeru. Drugi susret s publikom imali su sinoć u Lisinskom gdje su svirali klasiku na svojim drvenim violončelima.

Nikoga od ljudi koji su Šulića i Hausera ikada slušali na klasičnim koncertnim podijima nimalo nije iznenadila virtuoznost i strastvenost koju su dvojica mladića pokazali u svojim obradama kratkih hitova popularne glazbe. Zbog toga su se i dvojica violončelista za ovaj predbožićni koncert u domovini, pred publikom koja ih je pratila takoreći od malih nogu, pripremili s osobitom pažnjom i uzbuđenjem.

Zahtjevan program

Odabrali su zahtjevan, a istovremeno atraktivan program koji je bio lijep uvod u svijet klasične glazbe onom dijelu mlade publike koja je Šulića i Hausera upoznala tek kao violončelističke rock-zvijezde. Da pokažu svoju uigranost kao duo i u većim formama od pop i rock-hitova glazbenici su odabrali Koncert za dva violončela i gudače u g-molu Antonija Vivaldija, te za isti takav sastav pisanu temperamentnu skladbu “Violoncelles, vibrez!” suvremenog talijanskog skladatelja i sjajnog violončelista Giovannija Sollime.

Za samostalno dokazivanje uz Zagrebačke soliste, koje je za ovaj nastup u ulozi koncertnog majstora pripremio izvrstan violinist Sreten Krstić, Hauser je odabrao jedan od najpopularnijih klasičnih koncerata za violončelo i orkestar, onaj Haydnov u C-duru, a Šulić je preuzeo solističke dionice u koncertantnim skladbama Ernesta Blocha i Petra Iljiča Čajkovskog, te u obradi teme Johna Williamsa iz filma Schindlerova lista.

Ponešto glamuroznih efekata

U ciklus Lisinski subotom 2CELLOS su ipak sa sobom donijeli i nešto od glamuroznih efekata koji ih prate u sportskim arenama kao što su dva velika ekrana, a nakon dvije godine sviranja na velikoj voltaži nisu odoljeli i diskretnom pojačanju razglasa. Sudeći prema oduševljenim ovacijama, Lisinski je ipak dupkom ispunila publika koja im je bila dobrodušno progledala kroz prste po koju intonativno nečistu bravuru, a oni su se odužili doista vrlo muzikalno izvedbama, osobito u lijepim polaganim stavcima Vivaldija, zatim sjajnoj obradi središnjeg stavka iz Bachova Koncerta za dvije violine, a Hauser i strastveno izvedenom Elegijom Rudolfa Matza s međimurskom temom.

Večer je ipak završila dodacima koje su s osobitim oduševljenjem pozdravili mladi obožavatelji: obradom Jacksonova hita “Smooth Criminal” od kojeg je sve i počelo, te s dvije skladbe s novog albuma.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije