na dnu tihog oceana

Otkrivene bakterije koje nisu jele 86 milijuna godina

mikroskop
Patrick Pleul/DPA/PIXSELL
23.05.2012.
u 20:13

Bakterije su pronađene kada su istraživači probušili rupu u sloju crvene gline na dnu Tihog oceana

Znanstvenici su na dnu Tihog ocena otkrili bakterije koje gotovo mogu preživjeti bez hrane - nisu ništa jele čak 86 milijuna godina. Bakterije su pronađene kada su istraživači probušili rupu u sloju crvene gline na dnu oceana, na području gdje nema života i većina planktona se razgrađuje daleko prije no što dotakne samo dno, pa je vrlo malo čestica došlo do bakterija, prenosi Daily Mail.

- Napustili su površinu prije 86 milijuna godina s jednom kutijom za užinu, a još uvijek jedu iz nje - slikovito je objasnio Hans Røy s danskog Sveučlišta u Aarhusu, koji je bio među istraživačima koji su 2009. godine uzeli uzorak drevnog sedimenta te u glini pronašli bakterije. Røy i njegovi kolege smatraju kako bi ova bakterija mogla imati najsporiji metabolizam na svijetu, s tek onoliko kisika i hranjivih tvari koliko im je potrebno za preživljavanje.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

MO
mozel
14:16 25.05.2012.

Pisac opisao bakterije koje nisu jele 86 milijuna godinaali imaju kutiju za uzinu i jos jedu iz nje.Slicno bi bilo kada bi nekakav novinar isto napisao kako je jedan snajder bez ikakvog pomagala skrojio odjelo ali nema konca za silo sasio je odjelo sa praznom iglom nesasiveno odjelo je tako cvrsto stajalo gdje je prosivano kao da ga drzi zica.E sada ovdje nema kraja niti pocetka isto kao o bakterijama.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?