SKANDAL

Obitelji ubijenih Leutara i Šantića moraju vratiti vozila

leutar
VL FOTO
30.08.2011.
u 09:21

Osuđen bivši ministar Dragan Mandić jer je dao vozila žrtvama stravičnih zločina, što je podržao i general Jacques Paul Klein

Sedam od osam bivših visokih uglavnom hrvatskih policijskih i političkih dužnosnika iz Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) jučer je oslobođeno, a jedan je osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu po optužnici koja ih je teretila za zloporabe oko zadržavanja prekrobrojnih policajaca, osiguranje objekata putem zaštitarske tvrtke te nabavu automobila.

Klimave optužbe

Kako je navedeno u presudi Suda BiH, dvojica bivših premijera Hercegovačko-neretvanske županije Josip Merdžo i Miroslav Ćorić, dvojica ministara unutarnjih poslova Tomislav Martinović i Goran Bilić te dvojica ravnatelja policije Dragan Brkić i Srećko Glibić, kao i bivši načelnik krim-policije Sead Šehić nisu krivi za zloporabe položaja i ovlasti kojima je proračun HNŽ-a oštećen za više od sedam milijuna maraka.

Istodobno, bivši ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Dragan Mandić je nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog dodjele automobila među kojima su i obitelji likvidiranog doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara i generala HVO-a Vlade Šantića.

Uz to obiteljima je naloženo da vrate vozila ili da isplate novac ako ih više ne posjeduju. Pomoć obiteljima, ponajprije obitelji Leutar, zatražio je bivši šef UN-a u BiH Jacques Paul Klein.

Nije bilo slučaja

Prema riječima odvjetnika Davora Šilića, nije bilo prostora niti za podizanje optužnice protiv dužnosnika iz HNŽ-a. 
“Nije bilo nikakvih dokaza da se uopće pokrene bilo što, a kamoli podigne optužnica i vodi sudski postupak”, rekao je Šilić. 
Po njegovim riječima cijeli je slučaj bio ispolitiziran a najviše problema stvorio je upravo bivši tužitelj Heikki Wendorf čija se optužnica pokazala promašenom. Nekoliko dužnosnika bilo je čak i u sarajevskom pritvoru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?