BORBA PROTIV DROGE

Obdukcija obvezna kod svake sumnjive smrti

ovisnost_krs_kar_280207
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
13.12.2011.
u 10:06

Kada postoji sumnja da je smrt nastupila ili je u svezi sa zloporabom opojnih droga, obvezna je obdukcija leša i toksikološka analiza izuzetih uzoraka.

Iako mnogi tvrde da živimo u državi bez vlasti, postojeće Vijeće ministara odlučilo je pokazati da država ipak djeluje, i to u borbi protiv zloporabe opojnih droga.

Pozivajući se na propuste u postojećim propisima, kao i na obvezu usklađivanja zakona i prakse s onima u Europskoj uniji, Vijeće ministara BiH je u parlamentarnu proceduru uputilo izmjene i dopune Zakona o sprječavanju i suzbijanju zloporabe opojnih droga. Jedna od ključnih novina je planirana uspostava Ureda za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga na razini BiH.

Ovaj Ured je zamišljen kao stručno tijelo,koje okuplja multidisciplinarni tim stručnjaka i koji je zadužen za koordinaciju i nadzor nad svim aktivnostima predviđenim strategijom i akcijskim planom za borbu protiv zloporabe opojnih droga BiH.

Značajna uloga

Između ostalog, Ured bi imao značajnu ulogu u prevenciji, liječenju, rehabilitaciji i resocijalizaciji i istraživanju, te mjerenju stupnja zlouporabe narkotika.

U novi državni ured ušli bi stručnjaci epidemiolozi, kriminalisti, informatičari, pravnici, ekonomisti i drugi. Iako neovisno, to stručno tijelo bi za svoj rad odgovaralo Vijeću ministara BiH, a imalo bi najviše 10 do 13 zaposlenih.

Postojeći ured za droge ni kadrovski, a ni ovlastima koje su mu na raspolaganju ne može odgovoriti potrebama učinkovite borbe protiv zloporabe narkotika u BiH.

Ukoliko budu usvojene, za provedbu ovih zakonskih izmjena i uspostavu Ureda za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga bit će potrebno oko milijun maraka godišnje.

Lakše do toksičnih tvari

Uspostava ovog tijela nije i jedina novina koju predlaže državna vlada. Između ostalog, predlaže se uvođenje novih obveza u slučaju kada postoji sumnja ili je očigledno da je smrt neke osobe nastupila uslijed zloporabe opojnih droga.

Trenutačna zakonska rješenja su takva da tužitelja prepuštaju procjenu i odluku hoće li se izvršiti obdukcija.

-U svim slučajevima kada postoji sumnja, ili je očigledno da je smrt nastupila uslijed zloporabe opojnih droga, ili je u vezi sa zloporabom opojnih droga, obvezno je obavljanje obdukcije leša i toksikološke analize izuzetih uzoraka tjelesnih tekućina i organa s leša, navodi se u novom prijedlogu.

S ovom izmjenom lakše će se dolaziti do novih psihoaktivnih tvari na ilegalnom tržištu koje treba evidentirati i uvrstiti u kontrolirane tvari od strane države. Predviđeno je i uvođenje monitoringa situacije rasprostranjenosti narkotika i razine smrtnosti vezano za zloporabu opojnih droga. Ovaj monitoring će provoditi dva referentna forenzična laboratorija u Sarajevu i Banjoj Luci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?