Čapljna

Novi zakon - gdje nema operacijske dvorane, nema ni rodilišta

Čapljina
13.08.2012.
u 09:39

Po novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti tamo gdje nema operacijske dvorane ne može postojati ni rodilište

Deseti kolovoza 2012. godine, nažalost, ostat će crni datum u povijesti čapljinskog rodilišta. Prošli tjedan je po sili Zakona i službeno prestalo raditi čapljinsko rodilište koje je u ovom gradu otvoreno još prije više od pet desetljeća. I oni najstariji Čapljinci prisjećaju se svojih najsretnijih trenutaka u životu kada im se dijete rodilo u čapljinskom rodilištu u kojem je do rata bilo kao u košnici. No, to su sada samo lijepe uspomene na neka sretnija vremena u kojima je Dom zdravlja Čapljina bio zdravstvena ustanova nadaleko prepoznatljiva baš po svom rodilištu u koje su dolazile rađati žene, ne samo iz čapljinske općine, već i cijele regije, od Neuma do Mostara i Ljubuškog. Sve je to sada prošlost jer se došlo u situaciju da je Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBIH zapečatio sudbinu čapljinskog rodilišta koje je inače zadnjih godina polako odumiralo. Za usporedbu, tijekom ratnih godina, tj.1992., 93., 94., 95…, pa i koju godinu kasnije u čapljinskom se rodilištu tijekom godine rađalo i više od 250 beba. Kako su godine odmicale, i broj rođenih beba u Čapljini se drastično smanjivao pa je tako u prošloj 2011.godini rođeno tek 20-ak beba.

U ovoj 2012. godini u čapljinskom rodilištu nije rođena niti jedna beba. “Nažalost, da i nije ovog zakona naše bi rodilište samo od sebe odumrlo jer rodilje idu rađati izvan Čapljine. No, rodilište se zatvorilo po sili Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH, koji predviđa da tamo gdje nema operacijske dvorane ne može postojati i rodilište. A Dom zdravlja Čapljina je ustanova primarne zdravstvene zaštite i naravno da nema operacijsku dvoranu. Da stvar bude još gora, taj su Zakon tražili upravo ginekolozi od kojih su neki bili u Parlamentu i dizali ruke za izglasavanje spomenutog zakona. I eto došli smo u situaciju da se od jučer zaključala brava čapljinskog rodilišta”, govori nam prim. dr. Branka Vidić-Ferenc, ravnateljica Doma zdravlja Čapljina, te dodaje kako je uloženo dosta truda da bi se unatoč svim obj­­ektivnim poteškoćama i zaprekama omogućilo rađanje u Čapljini. “Do travnja prošle godine u Dom zdravlja Čapljina porađati je dolazio dr. Vukojević iz Ljubuškog i mi smo to plaćali po 100 KM za jedan porod. No, od travnja prošle godine više i toga nema jer ravnateljica Doma zdravlja Ljubuški nije dala suglasnost dr. Vukojeviću da može i dalje dolaziti u Čapljinu porađati naše trudnice. I onda smo bili u situaciji da nit­­ko od ginekologa neće za tih 100 KM dolaziti porađati u Čapljinu. Eto, na kraju je presudio Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je došao glave našeg rodilišta”, rekla je ravnateljica Vidić-Ferenc te još dodaje kako je zadnjih godina problem to što trudnice odlaze privatnim liječnicima koji ih, ne samo pregledavaju, već preuzimaju i proces njihova poroda i odrađuju ga naravno tamo gdje njima odgovora. U čapljinskom slučaju problem je i činjenica da zadnjih de­­setak godina velika većina trudnica zbog raznih pri­­manja i privilegija u RH (naknada za rođenje i dječji doplatak) odlaze rađati u Hrvatsku.

Ključne riječi

Komentara 1

LI
liliZG
10:15 14.08.2012.

"zadnjih desetak godina velika većina trudnica zbog raznih primanja i privilegija u RH(naknada za rođenje i dječji doplatak) odlaze rađati u Hrvatsku".......zaboravila je još na domovnicu, a da ne govorim čuvanje trudnoće na čije ime isto hrvatski HZZO isplaćuje milijune kuna BiH budućim rodiljama................ ......kad će krenuti inspekcije HZZO-a da provjere da li dotična je na toj adresi, čuva li stvarno trudnoću, uspjet će uštediti državi milijone kuna.............................................. Državne instituticije pokrenite se i radite svoj posao..............

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?