OTKRIVAMO

Nijemci će u BiH praviti groblje za svoje ubijene

rat
VL FOTO
04.07.2010.
u 10:33

Zasad još uvijek ne postoji sporazum između Njemačke i BiH o ukopu njemačkih vojnika

Tek razasute kosti po dalekim zemljama svjedoče da jednom su tu živi stajali, i onda više nisu, nikad više.

Drugi svjetski rat donio je velike žrtve na obje strane. Nevine žrtve, tek nevini promatrači u vihoru rata koji se, htjeli ili ne, preselio na prostore i njihova ognjišta i s druge strane - vojnike koje je upravo rat odveo u neke njima nepoznate zemlje. Iza krvoprolića ostali su neoznačeni grobovi u kršu koji je nijemo šutio, grobnice o kojima nitko nije pričao, zbog straha od tadašnje vlasti, osim svjedoka tog ratnog vremena koji su se tek ponekad u tišini išli moliti i paliti svijeće za pokoj duša koje u hercegovačkoj zemlji počivaju.

Prekinuta tišina

Nakon raspada Jugoslavije i završetka komunističkog režima napokon je progovorilo kamenje. U nekim općinama u BiH, među kojima je prva s procedurom oko obilježavanja i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata započela općina Široki Brijeg, otvorilo se u povijesti ovog kraja novo poglavlje. Naime, dvije godine se radilo na prikupljanju podataka, izjava svjedoka, čime se došlo do brojke od 70-ak grobišta samo na području ove općine. Nedavno je započeo i proces ekshumacije koju provodi Povjerenstvo i Vicepostulatura postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” na mjestu Dubrava u Knešpolju pokraj Širokog Brijega, a gdje je i pronađeno sedam kostura s vojnim pločicama koje pripadaju njemačkim vojnicima. Upravo zbog toga odaslan je i dopis i poziv Veleposlanstvu Njemačke u Sarajevu u kojem su ih izvijestili o pronađenim zemnim ostacima vojnika te traže pomoć u daljnjem rješavanju slučaja. Kako nam je kazao Pero Kožul, predsjednik širokobriješkog Povjerenstva, vjeruje se da se na prostoru općine nalaze na stotine njemačkih vojnika. Nedavno su dobili i odgovor od njemačkog Veleposlanstva gdje stoji kako su u kontaktu s njemačkom organizacijom koja se brine o grobovima njemačkih vojnika iz Drugog svjetskog rata.

Presedan za BiH

- Jedan od stručnjaka iz ove organizacije Harmut Kroll namjerava krajem srpnja ili početkom kolovoza posjetiti BiH kako bi se uvjerio u stanje na tom području BiH, stoji u dopisu. Kožul nam je nadalje kazao kako je čuo da inače Njemačka već traži neke lokacije na prostorima nekih država da se kosti vojnika ne prenose u Njemačku nego da ih se ukopa gdje su i stradali te bi onda to bilo njemačko groblje u toj državi. - Ništa ne možemo unaprijed ocijeniti dok oni ne dođu u Hercegovinu, ali smo za sve ekshumirane kosti, tako i od njemačkih vojnika, osigurali mjesto na groblju Mekovac u Širokom Brijegu, do njihove identifikacije, kazao je Kožul. Ovo bi bio zasigurno presedan u BiH, u kojoj bi bila i njemačka groblja. Međutim, kako su u navedenom dopisu kazali iz njemačkog Veleposlanstva, kako do sada još uvijek nemaju potpisan sporazum o ukopu žrtava rata između Njemačke i Bosne i Hercegovine, niti imaju središnju grobnicu za ukop njemačkih vojnika, tako da još uvijek ne mogu odlučiti o sljedećim koracima. Ali jedno je sigurno, izgubljene kosti civila i vojnika više neće negdje skrivati zemlja nego će konačno biti pokopani.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?