Godišnjica stradanja

Nemojmo se dijeliti, već zbijmo redove

Obljetnica
16.06.2013.
u 10:43

“Ne smijemo dopustiti da nam poduzeća propadaju, ne smijemo biti sebični, ako mi imamo što jesti, moraju imati i naši bližnji”, poručio je fra Dominko

U 20. stoljeću nezamisliv način dopremanja hrane i lijekova, konjima preko planinskih prijevoja Busovačke planine i Sebešića, više od godinu dana bio je jedini način da stanovnici ratom okupirane enklave Lašvanska dolina prežive. 20. konvoj koji su u središnjoj Bosni zvali “konvoj života” Armija BiH dočekala je u zasjedi na lokaciji Busovačke staje. Preživjeli kažu, bio je to pakao na zemlji. 18 pripadnika konvoja je ubijeno, više od 20 je ranjeno. “Za nas u središnjoj Bosni bio je to konvoj života. Njime smo dovozili hranu i lijekove, preko njega smo izvlačili ranjenike”, kazao je Dragan Laštro, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Busovače, obraćajući se okupljenima na 20. godišnjici stradavanja sudionika 20. “konvoja života” na Busovačkim stajama, lokaciji smještenoj na oko 1400 metara nadmorske visine iznad Busovače, na Busovačkoj planini. I na 20. godišnjicu stradavanja 18 pripadnika “konvoja života“ na Busovačkim stajama okupili su se obitelji nastradalih, bivši sudionici konvoja, zapovjednici obrane ovog područja, članovi Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Busovače i središnje Bosne, hrvatski politički predstavnici. Za duše ubijenih služena je misa koju je predvodio fra Dominko Batinić, župnik župe Busovača, uz sudjelovanje fra Vinka Tomasa i fra Nikole Kozine. Fra Dominko je okupljenima poručio da niti jedna žrtva pa tako ni ona koju je dalo 18 pripadnika „konvoja života“ ne smije biti zaboravljena ali ni uzaludna. “Njih 18 poginulo je da bismo mi danas ovdje opstali i živjeli. Njihova žrtva nikako ne smije biti uzaludna. Ne smijemo dopustiti da nam poduzeća propadaju, ne smijemo biti sebični, ako mi imamo što jesti, moraju imati i naši bližnji. Nemojmo se dijeliti, već zbijmo redove kako ova žrtva ne bi bila uzaludna”, poručio je fra Dominko Batinić, župnik župe Busovača.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?