PORUKA BANJA LUKE

Ne mogu sve pravosudne institucije na nivou BiH biti u Sarajevu

sud, sudnica
Davor Puklavec/Pixsell
12.10.2013.
u 10:10

Srpski predstavnici traže prebacivanje višeg suda BiH u Banja Luku

 

 

Zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj predložiće da viši sud BiH, koji bi trebalo da odlučuje u žalbenim postupcima na presude Suda BiH, bude smješten u Banja Luci. On smatra da je nedopustivo da sve pravosudne institucije na nivou BiH budu smještene u Sarajevu. 

\"Viši sud trebalo bi da bude formiran na osnovu Zakona o sudovima BiH, čiji je prijedlog u centru pažnje iduće runde strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa. Ključna dilema u vezi sa ovim zakonom i dalje je pitanje dodatne krivične nadležnosti“, rekao je Radulj za \"Pres Republika Srpska“. 

On dodaje da je dosadašnjim propisima određeno da Sud BiH postupa po Krivičnom zakonu BiH i krivičnim zakonima Republike Srpske i Federacije BiH u određenim slučajevima. 

\"Zbog takvog rješenja gotovo nikada se ne zna koji će sud u BiH biti nadležan da postupa u konkretnom slučaju, što je nedopustivo“, naglasio je Radulj. 

On je izrazio bojazan da Sud BiH neće promijeniti svoju dosadašnju praksu u suđenjima za ratne zločine, bez obzira na stav Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. 
\"Očigledno da predsjednica ovog suda Meddžida Kreso i dalje odbija da se povinuje pravno obavezujućem stavu Strazbura“, naveo je Radulj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?