Dom naroda

Nastavljena rekonstrukcija vlasti

Parlament
04.07.2012.
u 09:10

Karolina Pavlović (Boljitak) smjenjena, na njeno mjesto izabran Radoje Vidović (HDZ BiH)

Uvjerljivom većinom glasova dosadašnji predsjednik Kluba Hrvata, Radoje Vidović (HDZ BiH) izabran je u utorak za novog predsjedatelja Doma naroda Parlamenta FBiH, čime je nastavljen proces rekonstrukcije vlasti u ovom entitetu. Vidovićevom imenovanju prethodilo je razrješenje dužnosti dosadašnje predsjedateljice, Karoline Pavlović (Boljitak). Kao i u Zastupničkom domu tjedan dana ranije, i u Domu naroda je usvojeno nekoliko zaključaka i odluka vezanih za rekonstrukciju vlasti. Tako je upućen zahtjev predsjedniku i dopredsjedniku FBiH, Živku Budimiru i Mirsadu Kebi, da podnesu ostavke. Od premijera Nermina Nikšića bit će zatraženo da predloži smjenu ministara u Vladi FBiH koji opstruiraju njezin rad. Također je upućen zahtjev Vladi da žurno dostavi Parlamentu prijedloge za imenovanja iz mjerodavnosti ovog zakonodavnog tijela. Od premijera je zatraženo i da u što skorijem roku dostavi program prioriteta Vlade u narednom razdoblju s ciljem rješavanja socijalnih i ekonomskih problema u FBiH. Usvajanju ovih odluka prethodila je maratonska žučna rasprava o samom dnevnom redu.

Dosadašnja predsjedateljica, Karolina Pavlović i bošnjački izaslanici iz SDA, pokušali su osporiti pravo Kluba Hrvata da predloži dnevni red u obliku u kojem je to dogovoreno unutar parlamentarne većine. Tražili su da se u dnevni red ne uvrštavaju smjena dosadašnje predsjedateljice i imenovanje novog predsjedatelja, kao i ni odluke i zaključci koji se tiču smjene vlasti. Njihov je stav bio da se na dnevnom redu treba naći točka „Aktualna situacija u Federaciji BiH“. Pokušavaju sve prikazati kao zavjeru Hrvata i Srba protiv Bošnjaka, njegov stranački kolega, Jasenko Tufekčić, bio je još izravniji. - Mi smo legalni predstavnici dva milijuna Bošnjaka u Federaciji i neće nam nitko nametati rješenja, kazao je Tufekčić, očito zanemarujući činjenicu da je više od jedne trećine članova Kluba Bošnjaka, također podržalo stavove nove parlamentarne većine. Suočeni s činjenicom da čak dvije trećine izaslanika u Domu naroda podupire smjenu Karoline Pavlović i imenovanje Radoja Vidovića, kao i zaključke o rekonstrukciji vlasti, deset od 17 bošnjačkih izaslanika, isključivo iz SDA, stalnim su replikama i zahtjevima za stanku, odužili zasjedanje do kasnih večernjih sati. Plan je bio da se prekine sjednica, a novu parlamentarnu većinu primora da zatraže sazivanje nove, čime bi smjena vlasti u Domu naroda bila prolongirana za još dva tjedna. No, plan im nije uspio pa su napustili sjednicu prije glasovanja.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
12:46 04.07.2012.

Kakav cirkus od drzave. Crveni (SDP) i desni (HDZ) u istom krevetu. Ultra desni (HSP - donedavno su ih zvali "usta..ama"), razvrcu brak sa Crvenima (SDP) i uskacu u krevet sa Zelenima (SDA).

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?