Bez presude

Nastavlja se agonija vlasti, Ustavni sud FBiH nije odlučio

Desnica Radivojević
10.09.2012.
u 16:26

Do odluke suda ostaje status quo, a to znači da odnos snaga u Vladi Federacije BiH ostaje izjednačen - osam naprema osam

Ustavni sud Federacije BiH ni u drugom pokušaju nije uspio donijeti konačnu odluku o legalnosti ostavke, odnosno smjene ministra prostornog uređenja i dopremijera Federacije BiH Desnice Radivojevića.

Nije bilo suglasnosti

Za odluku je bilo potrebno pet od ukupno šest glasova sudaca, ali kao i u prvom vijećanju nije bilo suglasnosti pa je nakon rasprave i višesatnog vijećanja sve prolongirano najvjerojatnije do četvrta, kada će Ustavni sud ponovno zasjedati ovim povodom. - Ustavni sud Federacije ističe da je o svim bitnim pitanjima postignuta načelna suglasnost, da će sjednica o vijećanju i glasovanju biti nastavljena i da će nakon donesene odluke biti obaviještena javnost. Ističemo da će Ustavni sud Federacije kako u ovom tako i u svim drugim postupcima rukovoditi se isključivo profesionalnim standardima zasnovanim na Ustavu FBiH, pri tome ne podliježući pritiscima bez obzira s čije strane dolazili, priopćeno je iz Ustavnog suda FBiH. Usprkos ovakvom priopćenju, doznajemo da je sjednica bila burna, vodila se rasprava među sucima koji su bili podijeljeni u stavovima. Ponovno su neki suci žestoko branili stav da je predsjednik Federacije, Živko Budimir, postupio ispravno kada je prihvatio potpisanu ostavku ministra Radivojevića. Također doznajemo da je dio sudaca predlagao da se pričeka stav Venecijanske komisije, koji je zatražio premijer Nermin Nikšić pa da onda Ustavni sud FBiH donese odluku. Međutim, pojedini suci su smatrali da je neprihvatljivo da Ustavni sud odlučuje temeljem mišljenja koje je tražila jedna strana u postupku, u ovom slučaju premijer Nikšić. Teško je prognozirati hoće li doista i kakav utjecaj na Ustavni sud i njihovu odluku imati obraćanje premijera Nermina Nikšića Venecijanskoj komisiji Vijeća Europe u vezi bjanko ostavki.

Venecijanska komisija

Venecijanska komisija je do sada oštro kritizirala takvu praksu u zemljama jugoistočne Europe pa ne čudi što Nikšić očekuje potporu za svoj stav da je Radivojevićeva ostavka sporna. Ipak, posljednju riječ ima Ustavni sud FBiH. Do odluke ostaje status quo, a to znači da odnos snaga u Vladi Federacije ostaje izjednačen - osam naprema osam. Nije tajna da bi upravo glas Desnice Radivojevića mogao biti presudan u korist SDP-a i njegovih ministara. No, on do daljnjeg ostaje „na čekanju“ i zbog privremene mjere Ustavnog suda, prema kojem se Budimirova odluka mora poštovati do konačne presude, Radivojević neće moći vršiti ministarsku dužnost. U međuvremenu Vlada Federacije nastavlja s radom. Već danas ima sjednicu u Sarajevu, ali će, kao i proteklih tjedana, zaobilaziti škakljivija politička pitanja i strateške odluke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?