IZMJENE ZAKONA

Naljepnica sa slovom “P” više nije obvezna u BiH

kolona
Arhiva VL
29.06.2010.
u 09:48

Nove izmjene i dopune zakona koji se odnosi na sigurnost prometa na cestama u Bosni i Hercegovini pooštrile su kazne za vozače u pijanom stanju kao i za brzu vožnju

Naljepnica sa slovom P koja je bila obavezna na automobilima svih novopečenih vozača, više nije obavezna, te policajci zbog neposjedovanja iste više ne mogu kazniti vozača. Isto tako vozač kojem je zbog nepoštivanja prometnih pravila oduzeta vozačka dozvola, može bez problema nastaviti voziti, jer novim izmijenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini nije predviđena kazna za vozača koji na takav način krši zakon.

Svjetloodbojni prsluk

Zanimljivo je spomenuti i kako je ovim izmjenama i dopunama spomenutog zakona određeno da na javnoj cesti biciklom smije upravljati osoba koja je navršila 12 godina, a mopedom na javnoj cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina i posjeduje ispravu o poznavanju propisa o sigurnosti u prometu. Vozači bicikla, mopeda i sličnih vozila moraju rabiti pravilno kacigu za vrijeme vožnje, a u razdoblju od prvog sumraka do potpunog svanuća kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti vozač bicikla mora pravilno rabiti i svjetloodbojni prsluk. Ovaj prsluk je obavezan i za pješake koji se kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja. Istim izmjenama i dopunama navedenog Zakona predviđene su i znatno oštrije kazne za vozače koji pređu ograničenja brzine. Ukoliko vozač vozi 10 do 20 kilometara na sat brže od dozvoljenog u naseljenom mjestu tada je predviđena kazna od 40 KM, u nenaseljenim mjestima ta kazna iznosi 30 KM.

Oštrije kazne

Za prekoračenje brzine od 20 do 30 kilometara na sat kazna iznosi 50 KM, a u nenaseljenim mjestima 40 KM. Ukoliko vozač prekorači dozvoljenu brzinu za 30 do 50 kilometara slijedi mu kazna od 100 do 300 KM, a ako se radi o nenaseljenom mjestu kazna iznosi 50 KM. Najveće predviđene kazne su one za prekoračenje brzine za više od 50 kilometara na sat. Za takvu vrstu prekršaja u naseljenim mjestima vozač će dobiti kaznu od 400 do 1000 KM, a u nenaseljenom od 100 do 300 KM. Povećane su kazne i za vozače u pijanom stanju, tako će oni vozači koji ubuduće “napušu” 0.3 promila mogu dobiti kaznu i do 250 maraka, a preko 2 promila i do 1000 maraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?