ukidaju poslovanje

Nakon nasilnih prosvjeda Japan zatvara tvornice u Kini

'Protesters laugh and take pictures next to a burned Japanese national flag during an anti-Japan protest in Wuhan, Hubei province September 16, 2012. Angry anti-Japan protesters took to the streets of
Reuters/Pixsell
17.09.2012.
u 14:30

Japan je od privatnog vlasnika odlučio kupiti otoke u Istočnom kineskom moru, a Kina je odgovorila šaljući šest brodova prema otočju

Kineski prosvjednici tijekom vikenda su poharali japanske tvornice i prodavaonice u najmnogoljudnijoj zemlji pa su mnogi od njih odlučili zatvoriti svoje poslovnice i postrojenja u toj zemlji. Canon je tako najavio zaustavljanje proizvodnje u tri od četiri svoje tvornice u Kini, na sličan potez odlučio se i Panasonic, a Toyota je zatvorila nekoliko svojih autosalona.

Prosvjedi u Kini potaknuti su sve većim tenzijama oko teritorijalnog spora između Kine i Japana u Istočnom kineskom moru, a prosvjedi su se, javlja Reuters, organizirali i ispred japanskog veleposlanstva u Pekingu i konzulata u Šangaju.

Kineske prodavaonice i restorani u najmanje pet gradova diljem zemlje uništeni su, zapaljeni su brojni automobili, a u Qingdaou prosvjednici su upali u jednu od japanskih tvornica. Novi masovni prosvjedi najavljeni su za sutra kada jer je 18. rujna dan sjećanja na japansku okupaciju Kine.

Situacija oko teritorijalnog spora postala je zabrinjavajuća kada je Kina u petak poslala šest ratničkih brodova do skupine nenaseljenih otoka u Istočnom kineskom moru. To je, naime, bio odgovor Kine na odluku Japana o kupnji otoka od privatnog japanskog vlasnika.

>>Kina i Japan na rubu rata zbog spornih otoka kriza na Pacifiku

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?