Tržište rada

Mlade čeka posao u EU

Posao
23.06.2012.
u 13:10

Najtraženija zanimanja prodavač, financijer, liječnik, inženjer, građevinac, kuhar, električar,..

Ako je u nekoj državi zaposlena tek svaka druga osoba od ukupnog broja radno sposobnog stanovništva, onda je jasno i običnom građaninu da se o kvalitetnoj ekonomije te zemlje ne može govoriti; dok bi ekonomski analitičari rekli da je država pred bankrotom. Sa 44 posto nezaposlenih, od radno sposobnog stanovništva, ekonomija Bosne i Harcegovine je sigurno u kolapsu. Ako se uzme starosna struktura zaposlenih, situacija izgleda još “crnja”. Od ukupno 540 tisuća zaposlenih u BiH, koliko ih se nalazi na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja, tek svaka osma osoba s radnom knjižicom su mladi. Tako mlade osobe čine samo 12,7 posto registriranih zaposlenih u BiH, i njihova nezaposlenost od skoro 60 posto je veliki problem zbog čega je potrebno obrazovni sustav uskladiti s potrebama tržišta rada.

Idemo u Europu

Kad nema prigode za zapošljavanje u svojoj državi, mladi kreću za poslom ma gdje se on pojavi. Mladima iz BiH ukazala prigoda da izgrađuju gospodarstva drugih zemalja, posebice im je zanimljivo tržište rada zemalja EU u kojima nedostaje radna snaga različitih profila. Procjenjuje se da će Nemačkoj u narednih 30 godina biti potrebno 300 do 500 tisuća novih radnika, dok Sloveniji trenutno nedostaje oko 15.000 radnika. Najtraženiji kadrovi u zemljama EU su prodavači i promoteri u trgovinama s 28.700 slobodnih radnih mjesta u Velikoj Britaniji, 11.200 u Njemačkoj i 5.300 u Belgiji, kao i stručnjaci za financije i trgovinu sa 27.000 mesta u Velikoj Britaniji, 4.000 u Francuskoj i 3.200 u Italiji. Slijede radnici za održavanje kuća i oni koji uslužuju goste u restoranima, kao i majstori za električne instalacije.

Najradije u Sloveniju

Sloveniji i Austriji najviše nedostaje KV i VKV radnika, ali u Sloveniji je velika potražnja i za liječnicima i ostalim radnicima u medicini, zbog čega su mnogi već napustili rad u bolnicama u BiH. U oglasima se traže i bravari, kuhari, spremačice… Radnici iz BiH najčešće biraju rad u Sloveniji jer nemaju veliku jezičku barijeru, a odgovaraju im uslovi pod kojim ih angažuju tamošnje firme. BiH je slovenski najveći partner u oblasti zapošljavanja, a trenutno razmenjuju oko 38.000 radnika.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
18:01 23.06.2012.

Mlade čeka posao u EU................. Da,sasvim sigurno.....ciscenje zahoda i drugi "visoko pozeljni " poslovi...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?