NOVA ODLUKA

Ministrima i direktorima kazne zbog trošenja novca

Vlada
VL FOTO
21.12.2011.
u 09:10

Federalna financijska policija u rujnu krenula s analizom revizijskih izvješća za desetak ministarstva i javnih poduzeća

Ako sljedeće godine Ured za reviziju institucija Federacije BiH utvrdi nepravilnosti u trošenju novca ili neke druge nezakonite radnje, federalni ministri, njihovi pomoćnici, kao i direktori javnih poduzeća bit će kažnjeni.

Politička odgovornost


Takvu odluku donijela je vlast u Federaciji BiH kako bi u godini recesije spriječila netransparentno trošenje proračunskog novca. Prema tvrdnjama članova Parlamentarnog povjerenstva za reviziju institucija Federacije BiH, koje bi trebalo voditi nadzor nad rezultatima revizijskih izvješća, oni neće podnositi kaznene prijave zbog nenamjenskog trošenja. To će raditi mjerodavna tužiteljstva. Oni bi na temelju dostavljenih izvješća Ureda za reviziju institucija FBiH podizali optužnice protiv neodgovornih pojedinaca ili skupina, kazao je Mirsad Zaimović, predsjednik Parlamentarnog povjerenstva za reviziju. Povjerenstvo neće politički kažnjavati stare članove Vlade FBiH, ali je to trebala umjesto njih uraditi Federalna financijska policija. Istragu o nezakonitom trošenju proračunskog novca u prošloj godini, i ostalim počinjenim nezakonitostima, trebali su pokrenuti još u rujnu ove godine. Iz Financijske policije tada su za naš list poručili da će “izvješća Ureda za reviziju rada prvo analizirati, a u planu je pokretanje istraga za desetak slučajeva”. To je ujedno i prvi put da izvješća federalnih revizora budu podloga za podnošenje kaznenih prijava protiv odgovornih. Unatoč brojnim negativnostima, nikada nije podnesena nijedna kaznena prijava, jer su počinitelji bili dio vladajućeg političkog establišmenta.

Netransparentan rad

Iz Financijske policije Federacije rečeno je da je utvrđeno postojanje raznih nepravilnosti od kojih su najvažnije u oblasti potrošnje sredstava za javnu nabavu, reprezentaciju, upotrebu i održavanje službenih vozila, PTT troškove i slično. Podsjećamo, Ured za reviziju institucija Federacije BiH nije pozitivno ocijenio ni jedan od 51 revidiranog financijskog izvješća za prošlu godinu.

Ured za reviziju institucija izvršio je reviziju poslovanja 68 institucija BiH te ustanovio neprimjenjivanje odredaba Zakona o proračunu u Federaciji BiH, Zakona o trezoru i Zakona o izvršavanju proračuna Federacije BiH za 2010. godinu. Dosadašnja praksa rada Ureda za reviziju institucija Federacije BiH u najmanju ruku djelovala je karikaturalno. Revizori utvrde goleme financijske štete, kao i odgovornost ministara i direktora javnih poduzeća, ali protiv njih nikada nije podignuta niti jedna kaznena prijava, ili izrečena barem neka politička sankcija

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?