Prijetnja iz svemira

Meteoriti prestravili pučanstvo, ne zna se što bi se moglo dogoditi

krater,meteor,jezero cebarkul
Sergej Korn/Twitter
15.02.2013.
u 11:28

Dmitrij Badjukov iz tamošnje akademije znanosti rekao je da je ponavljanje ovakvog događaja praktički nemoguće

Nakon što je nekoliko meteorita zasulo jug ruske regije Ural te pritom prouzročilo brojne štete na zgradama i kućama, zbog čega je ozlijeđeno gotovo 1000 ljudi u Zemljinu atmosferu najavljeno je da bi ponovno u atmosferu mogao ući novi meteorit! Objavio je to Sergej Smirnov iz opservatorija Pulkovo.

Međutim, izgleda da Rusi sami ne mogu procijeniti što bi se zapravo moglo dogoditi. Naime, Dmitrij Badjukov iz tamošnje akademije znanosti rekao je da je ponavljanje ovakvog događaja praktički nemoguće te da ne očekuje novu kišu meteora, piše Itar Tass.

Dodajmo da je Valerij Šuvalov iz Instituta geosfere za prvi meteorit ustvrdio da je bio promjera oko jednog metra, težak nekoliko tona i sastavljen uglavnom od željeza.

– Kad je uletio u atmosferu, razletio se na komade i u tom trenutku eksplodirao – rekao je Šuvalov.

Također, neki ruski dužnosnici ustvrdili su kako je meteor dio asteroida koji će proći blizu Zemlje, no znanstvenici to uglavnom demantiraju. Tako profesor Fitzsimmons sa sveučilišta u Belfastu objašnjava da se asteroid približava Zemlji s juga, dok je meteorit pogodio sjevernu hemisferu.

No, Tatjana Beroševič s opservatorija Pulkovo tvrdi da eksplozija u Čeljabinsku može biti povezana s asteroidom 2012DA14d.

Podsjetimo, asteroid 2012DA14d večeras će oko 20.30 sati proletjeti ekstremno blizu Zemlje, no nema opasnosti da će "skrenuti" s putanje i udariti u naš planet, potvrdili su znanstvenici američke svemirske agencije NASA. Kada joj bude najbliže, asteroid veličine 45 metara proći će oko 27.500 kilometara od Zemlje. Bit će to najbliži prolazak nekog asteroida te veličine od Zemlje posljednjih godina.

>>Pronašli krater meteorita promjera 6 metara: U Rusiji 725 ozlijeđenih!

>> Asteroid prolazi blizu Zemlje, mogli bismo imati problema s TV-om

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije