SAMO 33 KRŠTENJA

Među katolicima u Fojnici najbrojniji su - Bošnjaci

molitva
Arhiva VL
27.01.2011.
u 08:37

Najčešći razlog zbog kojeg vjernici odlaze, a uglavnom su to mladi, jest nedostatak posla, kaže fojnički gvardijan fra Nikica Vujica

MOSTAR - Prema podacima dobivenim u popisu stanovništva iz 1991., u Fojnici je prije rata živjelo 6800 Hrvata. Većina ih se izjašnjavala kao katolici. Podaci koje su fojnički fratri dobili nakon nedavnog blagoslova kuća, poražavajući su. Broj katolika u župi Fojnica, koja se uglavnom poklapa s granicima općine, prepolovljen je. Prema riječima fra Nikice Vujice, u župi Fojnica trenutačno ima 3246 vjernika u 1176 obitelji.

Da proces iseljavanja Hrvata katolika iz Fojnice i dalje traje, najbolje potvrđuje podatak da je u župa Fojnica prije pet godina brojala 3700 vjernika, skoro 500 više nego danas. “Najčešći razlog zbog kojeg vjernici odlaze, a uglavnom su to mladi, jest nedostatak posla. Za Hrvate bi posla u Fojnici bilo više da općinske vlasti pokažu malo zanimanja za ovu temu. Ja sam više puta tražio od načelnika razgovor o povratku Hrvata na posao u Reumal te druga javna poduzeća u općini u kojima su radili prije rata. No, naišao sam na zid.

Ono malo Hrvata što radi u javnim ustanovama zaposleno je u općinskim službama“, kaže fra Nikica Vujica, fojnički gvardijan. Sve dok većinska SDA vlast u općini ne pokaže više razumijevanja za održiv povratak Hrvata u Fojnicu, statistika župe neće se mijenjati nabolje. Lani su ostali bez 56 župljana. Krštene su 33 osobe, 30 djece i jedna odrasla osoba, s tim što troje djece živi izvan Fojnice, podaci su im matice župe. Zanimljivo je da su među vjernicima župe Fojnica najbrojniji oni s prezimenom Bošnjak.

Ključne riječi

Komentara 1

TU
Tuce
10:51 27.01.2011.

e to su ti nacionalni torovi,dok u mostarskom aluminiumu izbacuju bosnjake i srbe u drugim zupanijama gdjesu vecinski bosnjaci odnosno srbi nema posla za druge,hvala covicu sto se brine samo za ministarske fotelje a mi mali ma ko vas sljivi,SDP-e je partija za svakog covjeka ma ko bio negledaju na nacionalnost nego na coveka a ovim nacionalistima treba covek samo dva mjeseca prije izbora,sretno nacionalisti pa poet birajte te koji mnogo obecavaju a kaze star poslovica\"obecanje ludom radovanje\"

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?