PU Široki Brijeg

Manje prometnih nezgoda

siroki
Stojan Lasić
29.12.2011.
u 12:19

Iako je neznatno smanjenje u odnosu na prošlu godinu, porazna činjenica je da je više poginulih osoba nego u 2010. godini

Iz PU Široki Brijeg pristiglo je izvješće o stanju sigurnosti za prvih 11 mjeseci ove godine koja je skoro na izmaku, a koje se odnosi na područje djelovanja ove policijske uprave. Tako su u izvještajnom razdoblju evidentirana 53 narušavanja javnog reda i mira, u kojima je sudjelovalo 66 osoba, što je u usporedbi s prošlom godinom za oko 15 posto manje prekršaja te 26 posto manje sudionika. Narušavanja su se najviše odnosila na tučnjave (18), svađu, viku i nepristojno ponašanje (12), na naročito drsko ponašanje (10), na omalovažavanje službenih osoba (8), ostalih prekršaja (3), prosjačenja (1) i neovlaštene uporabe oružja (1).

Manje prometnih

Kada je u pitanju stanje sigurnosti prometa na cestovnim pravcima koje pokriva PU Široki Brijeg, u 2011. se dogodilo 199 prometnih nezgoda, od čega 115 prometnih nezgoda s materijalnom štetom i 84 s nastradalim osobama.

U 2010. dogodilo se 217 prometnih nezgoda, s materijalnom štetom 140 te 77 s nastradalim osobama.

U 2011. su smrtno stradale tri osobe, dok je u 2010. smrtno stradala jedna osoba. Kao najčešći uzrok nastanka prometnih nezgoda navodi se neprilagođena brzina (36) i alkohol (24). Što se tiče vremena nastanka prometnih nezgoda iz statističkih podataka se da zaključiti kako je najkritičnije vrijeme nastanka prometnih nezgoda od 8 do 12 sati, kao i od 12 do 16 sati, kada se događa najveći broj prometnih nezgoda.

Također, u izvještajnom razdoblju PU Široki Brijeg je evidentirala 80 kaznenih djela, od čega 42 kaznena djela po poznatom počinitelju, a 22 kaznena djela po nepoznatom počinitelju, dok je naknadno rasvijetljeno 16 kaznenih djela, te je jedno djelo rasvijetljeno iz ranijeg razdoblja.

Najveći broj kaznenih djela odnosi se na djela protiv imovine (30), od čega 24 otpada na teške krađe, dok se šest odnosi na krađe. Također, evidentirana su i četiri kaznena djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i četiri kaznena djela posjedovanja i omogućivanja uživanja opojnih droga.

Kaznena djela

Evidentirana su i dva kaznena djela razbojstva, 11 KD ugrožavanja sigurnosti, četiri KD krivotvorenja isprave, jedno KD nedopuštenog držanja oružja ili eksplozivnih stvari, šest KD prijevare, jedno KD lažnog prijavljivanja...

Tu je i kazneno djelo izazivanja opće opasnosti, sprječavanja ovlaštene osobe u obavljanju službene dužnosti, dva KD nasilničkog ponašanja, dva KD nasilja u obitelji, dva KD teške tjelesne ozljede, te kazneno djelo utaje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?