spin poduzetnik

Maček je u tri godine zaradio 24 milijuna kuna

'27.10.2008., Velika gorica - Na groblju u Velikoj Gorici pokopan je suvlasnik Nacionala Ivo Pukanic koji je zjedno s Nikom Franjicem poginuo pri eksploziji podmetnute bombe u dvoristu Nacionala u Vla
'Zeljko Hladika/Vecernji list'
15.09.2011.
u 12:00

Njegove tvrtke Promotor, MPR Strateško komuniciranje 
i Mediana ostvarile su 8,2 milijuna kuna dobiti

Tri tvrtke u vlasništvu bivšeg glasnogovornika HDZ-a i Vlade Ratka Mačeka, Promotor, MPR Strateško komuniciranje i Mediana, u zadnje tri godine, otkako postoje, ostvarile su prihode od 24,1 milijun kuna! Ukupna dobit tih tvrtki od 2008. do 2010. godine je pak iznosila 8,2 milijuna kuna!

Terete ga za crni fond

Maček je bliski suradnik Ive Sanadera koji je ovih dana ponovo došao u središte pažnje nakon što su u javnost izašle pojedinosti iz iskaza bivše šefice računovodstva HDZ-a Branke Pavošević te bivše pomoćnice Mladena Barišića u Carinskoj upravi Sanje Crnković o crnim fondovima HDZ-a.

Pavošević je posvjedočila, između ostalog, da je Maček za predizbornih kampanja 2005. i 2007. godine iz HDZ-a iznio u torbi oko 10 milijuna crnih kuna, dok je Crnković ispričala da je tadašnji glasnogovornik HDZ-a dolazio u Barišeićev ured u Carinu i iz njega izlazio s vrećicama u kojima je bivši rizničar HDZ-a držao crni novac. Maček je pokrenuo svoje biznis kad je napustio Vladu početkom 2008. godine. Te je godine osnovao Promotor, kao jedini vlasnik, a s bivšim državnim tajnikom za e-Hrvatsku i također bliskim suradnikom tadašnjeg premijera Sanadera tvrtku MPR strateško savjetovanje.

Bez zaposlenika

Kad je odlazio iz Vlade, neformalno je Maček tada govorio kako mu je bolje raditi za HDZ kao poduzetnik.

A da je bio uspješan poduzetnik svjedoče podaci o poslovanju njegovih tvrtki. MPR je odmah imao u prvoj godini poslovanja prihode od 7,9 milijuna kuna, a sljedeće godine 9,7 milijuna kuna. No lani kad više nije bilo Sanadera na vlasti, prihodi Mačekove i Kovačićeve tvrtke su se srozali na 3,1 milijun kuna. U tri godine su imali čiste zarade kroz tu tvrtku 5,5 milijuna kuna.

MPR Strateško savjetovanje bavi se odnosima s javnošću, lobiranjem, organizacijom poslovnih sastanaka...

I Promotor se bavi poslovnim savjetovanjima, a prve prihode ta je tvrtka imala 2009. godine, i to od 2,3 milijuna kuna. Lani je uprihodovala 1,4 milijuna kuna. Poslovanje te Mačekove tvrtke bilo je vrlo profitabilno pa je u dvije godine ostvarila čak 2,3 milijuna kuna dobiti.

Tvrtku Mediana Maček je osnovao 2009. i ona se bavi poslovnim savjetovanjem, no njezini prihodi su puno skromniji u odnosu na ostale dvije Mačekove tvrtke, 2009. godine 400 tisuća kuna a 2010. 716 tisuća kuna. Mediana je prvu godinu poslovala s dobiti od 312.000 kuna, a lani s gubitkom od 15 tisuća kuna. Promotor pri tome ima jednog, a MPR tri zaposlenika, dok Mediana nema ni jednog.

Za komentar poslovanja spomenutih tvrtki i tko su mu klijenti pokušali smo doći i do Mačeka, no nije nam bio dostupan.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

Avatar bucalo
bucalo
23:52 15.09.2011.

ako radis kazu krades ako ne radis kazu besposlicar pa ti vidi ......

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije