VLAST

Ljubić: Sastavljanje vlasti na ovaj način je rušenje Ustava FBiH

ljubic
VL FOTO
04.03.2011.
u 09:35

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić je ovim putem pozvao i predstavnike međunarodne zajednice na intervenciju

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić je oštro osudio najave sastavljanja Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine bez stranaka koje su ostvarile izborni legitimitet na prošlim općim izborima. “Samo sazivanje Doma naroda bez izaslanika iz svih federalnih jedinica, odnosno županija je poziv na rušenje ustavnog poretka Federacije, a zatim i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine”, kazao je Ljubić. Istaknuo je kako u ovom trenutku nema niti jednog razloga da se ide u takvo što. “Priče o proračunu i prijetnje da, ako ne bude federalne Vlade, neće biti proračuna su ustvari običan politički spin, točnije manipulacija javnošću. Naime, proračun je moguće usvojiti u okviru postojećih institucija.

Mi smo spremni to napraviti”, kazao je Ljubić te dodao kako se ovo ne može gledati samo kao pokušaj izbacivanja dvaju HDZ-ova iz vlasti nego i kao ignoriranje izborne i političke volje jednog konstitutivnog naroda u BiH. “Ako nisu bili dovoljni izborni rezultati, tada treba pogledati rezultate peticije ‘Stop majorizaciji Hrvata’ koja je potpisivana petnaest dana. Ja ih i dalje pozivam na razgovor, one koji se spremaju na takav korak, odnosno pozivam SDP da to ne čine”, kazao je Ljubić. Napomenuo je kako očekuje da će i nadležne institucije međunarodne zajednice zadužene za održavanje mira, kojima je zadatak održanje stabilnosti u Bosni i Hercegovini, intervenirati da se spriječi neustavno formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini.

Nadalje je ustvrdio da, ako bi se unatoč svemu, formiranje vlasti ipak dogodilo bez legitimnih predstavnika jednog konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, tj. Hrvata, takva vlast neće biti priznata u pet županija s većinskim hrvatskim stanovništvom. Odnosno Ljubić je još jednom ponovio kako županije u kojima vlast imaju dva HDZ-a neće priznati vlast na razini Federacije BiH koja će biti formirana bez izaslanika iz hrvatskih županija. Podsjetimo, ove dvije stranke (HDZ BiH i HDZ 1990.) su na prošlim parlamentarnim izborima održanim u listopadu 2010. osvojile čak devedeset posto glasova hrvatskog naroda, te su jedini legitimni predstavnici Hrvata u Vladi Federacije, kao i na svim ostalim razinama vlasti. Sastavljanje vlasti bez njih je u pravom smislu majorizacija Hrvata.

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
12:36 04.03.2011.

Interesantno kako se ove Tuce-poturice bune! Ali ovaj puta vam je badava jer izgleda da Covic i Ljubic nece dopustiti da se srusi jedinstvo Hrvata. A na kraju krajeva izgleda da je bolje i sa Dodikom praviti savez nego sa Bosnjacima-muslimanima

TU
Tuce
14:18 04.03.2011.

cinefuegos; ma nije vam prvi puta da pravite dogovor sa onima koji vas kolju i hapse na granicama davne 1943g. ste imali zastavu NDH i ,etnicku na jednom koplju a i 1993g.ste uzimali od srba topove na revers da bi granatirali Bosnjacke polozaje a vidi se i po Hagu koliko vas ima u prdekani i tamo kujte nove planove o savezu robijasa i ne zaboravi davno je prosla 92-uga sad je nova igra i znamo ko je neprijatelj

TU
Tuce
11:18 04.03.2011.

e moj Ljubicu oliza ti belegiju kako kazu Bosanci a ima i ona stara ko sdjavolom(Covic)tikve sadi same mu se od glavu razbijaju,tako je bilo i 90-tih Srbi nisu priznali referendum i bi bum,bum...mozda i sada nas zadesi ista sudbina a i Hag je prazniji treba neko zamijenit Prlica i ostale vitezove,vi ce te odmah proglasiti u tim zupanijama ili kako ih nazva autorka ovog teksta fedralnim jedinicama Hrvatsku fedrealnu jedinicu ili Herceg-Bosnu a ovima u Sarajevu se nece svidjeti i opet bum,bum i Hrvati ce biti manjina u fedraciji kao i u RS nasdanka vas Dodik lijepo i sa Milosevicem ste crtali granice ali ode sve uvjetar.Medujunarodna zajednica ona ce kao i dosad posle ukazati sucut i pojeo vuk magarca.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?