LIPA SI, LIPA TENO

Lijepa, senzualna i strastvena Sanda Lončarić Tankosić

Tena
16.11.2012.
u 10:22

Kozarčevo djelo u širokobriješkom Zavodu svete obitelji

Kozarčeva Tena, književno oličenje žene Slavonije, stigla je u Hercegovinu. U okviru programa Mjesec kazališta u Zavodu svete obitelji u Širokom Brijegu izvedena je predstava „Lipa si, Teno“ redatelja Roberta Raponje, po motivima pripovijetke „Tena“ književnika Josipa Kozarca. Ovaj kazališni komad urađen je kao glazbena ispovijest lijepe Tene u njezinoj silnoj potrazi za ljubavlju, ali i emotivnom doživljavanja svoje rodne Slavonije. Priča je to o lijepoj djevojci koja prvo pod pritiskom vlastitih roditelja, a s vremenom i iz nabujale oholosti, traži vlastitim tijelom, da bi nakon brojnih peripetija na koncu ipak pronašla ljubav. Kozarac je Tenu, kao i većinu svojih djela napisao u prosvjetiteljsko – moralističkom ključu, a njegova je junakinja istodobno i alegorija Slavonije.

Izvanredna gluma


U ulozi lijepe Tene nastupila je poznata gumica Sanda Lončarić Tankosić, a lik njezinog Jaroslava tumači Vjekoslav Janković. U ovoj predstavi, prožetoj čarobnim slavonskim melosom, nastupio je tamburaški sastav Slavonske strune. Sanda Lončarić Tankosić u ulozi Kozarčeve i Raponjine Tene briljira na sceni svojom senzualnošću, strastvenošću, razigranošću. Na trenutke je sjetna, tuguje za svojom Jaroslavom koji se u Bosni bori u uniformi cara Franje Josipa, a onda je na trenutke preplavi strast osjećajne Slavonke. Svojom nevjerojatnom glumačkom transformacijom čas plače, čas se smije pa zapjeva, baš onako kakva je Kozarčeva Slavonija, kakav je i sam život. U svojoj glazbenoj ispovijesti lijepa Tena simbolizira Slavoniju koja pjeva i kad tuguje. U ovoj predstavi vidimo pravu Sandu Lončarić Tankosić koju brojna publika u BiH, Hrvatskoj i regiji poznaje iz televizijskih telenovela. Nominirana je s pravom za nagradu Hrvatskog glumišta u kategoriji glumice godine. Lijepa je, senzibilna, strastvena i zavodljiva Kozarčeva Tena, ali i Sanda Lončarić Tankosić koja je igra u ovoj zanimljivoj predstavi Roberta Raponje

Humana strana


Prihod od ulaznica za ovu predstavu namijenjen je štićenicima širokobriješkog Doma Marija naša nada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?