operacija u rimu

Liječnici 16-mjesečnom dječaku ugradili najmanje umjetno srce

umjetno srce (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
26.05.2012.
u 13:03

Operacija je bila izuzetno složena, ali sada dva mjeseca nakon nje i nakon što je djetetu usađeno ljudsko srce, može se reći da je odličnog zdravlja – izjavio je doktor

Umjetno srce od samo 11 grama ugrađeno je u 16-mjesečnog dječaka. Ta operacija bez presedana u svijetu izvršena je u pedijatrijskoj bolnici Bambino Gesù u Rimu. Uprava bolnice priopćila je kako se dijete osjeća dobro. Taj aparat nije nikada do sada ugrađivan u ljudsko tijelo, pa je bilo potrebno dobiti dozvole ne samo od talijanskog ministarstva zdravlje, već i od američkog Food and drug administration (FDA), budući da je dijete Amerikanac talijanskog podrijetla. Dovedeno je iz New Yorka u Rim na operaciju, te je vraćeno u SAD.

Tri dana je trajalo putovanje djeteta izvan SAD-a. Sve se dogodilo u ožujku, ali je informacija o toj operaciji tek sada objavljena. Dječaku je i prije mjesec dana ugrađeno ljudsko srce.

Malo, pet cm dugo i jedan cm široko, umjetno srce trebalo je usaditi djetetu koje se gotovo od rođenja nalazi u bolnici zbog teške bolesti, dilatirane kardiomiopatije. Nije se moglo čekati na transplantaciju ljudskog srca i zbog toga što je došlo do infekcije.

Intervencija stavljanja umjetnog srca, koje je još u fazi ispitivanja i nikada nije bilo usađivano u ljudsko tijelo, trajala je osam sati.

– Operacija je bila izuzetno složena, ali sada dva mjeseca nakon nje i nakon što je djetetu usađeno ljudsko srce, može se reći da je odličnog zdravlja – izjavio je doktor Antonio Amodeo, odgovoran u odjelu za liječničke projekte bolnice Bambino Gesù.

– Malo umjetno srce teško je kao pet novčića od jednog centa eura i sastavljeno je od pumpice od titanija koja može podnijeti do 1,5 litara krvi na minutu – objasnio je Antonio Amodeo.

Operacija stavljanja umjetnog srca bila je hitna, jer osim što je dječak bolovao od dilatirane kardiomiopatije, imao je i tešku infekciju zadobivenu od sustava za pomoć radu srčanim klijetkama koji je bio prethodno usađen. Antonio Amodeo je kazao kako se ta infekcija proširila i bilo je potrebno odmah otkloniti prijašnji aparat i ugraditi ovaj novi koji je još u eksperimentalnoj fazi. To novo umjetno srce bilo je u djetetu 13 dana što je bilo dovoljno za suzbijanje infekcije i čekanje na ljudsko koje bi bilo kompatibilno.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?