Mahune, rajčice, feta...

Zdjela koju ljeto traži: Salata od mahuna gotova za 10 minuta

Salata od mahuna i cherry rajčica
Insanely Good Recipes/Pinterest
29.07.2025.
u 14:42

Ljetna salata od zelenih mahuna, rajčica i fete koju ćete poželjeti uz svaki roštilj

Svježe zelene mahune jedan su od najljepših darova ljeta. Ako se na tvom obiteljskom roštilju ne nađe velika zdjela ove salate uz tanjur s pečenim mesom, ozbiljno propuštaš jedno od najboljih sezonskih jela.

Ova lagana i osvježavajuća salata inspirirana grčkom kuhinjom spaja hrskave zelene mahune s cherry rajčicama, (crnim) maslinama i kockicama feta sira, a sve se povezuje jednostavnim preljevom od kvasine i maslinovog ulja, piše miss gastro.

Trik za savršeno začinjene mahune? Puno soli!

Tajna savršeno kuhanih zelenih mahuna krije se u ključanju u jako slanoj vodi - da, puno soli je ključno. To ne samo da osigurava da budu lijepo začinjene, nego i zadržava njihovu jarku boju i idealnu teksturu.

Nakon kuhanja, mahune je najbolje "šokirati" u ledenoj kupelji kako bi se zaustavio proces kuhanja. Ako nemaš led pri ruci, posluži se mlazom hladne vode iz slavine - efekt će biti gotovo jednak.

Kada se mahune ohlade, dobro ih posuši. Ovaj korak nemoj preskakati jer vlažne mahune znače i vodenastu salatu.

Savjet za pripremu unaprijed

Ako planiraš ovu divnu salatu od mahuna i cherry rajčica poslužiti na nekom druženju, mahune možeš pripremiti i dan ranije – blanširati ih, ohladiti, dobro posušiti i spremiti u posudu ili vrećicu s papirom koji će upiti višak vlage. Na dan posluživanja preostaje ti samo pomiješati ih s ostalim sastojcima i preljevom.

SASTOJCI

  • zelene mahune 500 g
  • sol 0,25 šalica
  • sol 0,50 žličica
  • sok od limuna 1 žlica
  • kvasina 1 žličica
  • svježe mljeveni crni papar 0,50 žličica
  • maslinovo ulje 2 žlica
  • ljubičasti luk 0,25 kom
  • cherry rajčice 1 šalica
  • masline 0,50 šalica
  • feta sir 100 g

POSTUPAK

  1. U puno obilno posoljene vode (1/4 šalice soli) skuhaj mahune, uz povremeno miješanje, 3-4 minute.
  2. Potom mahune brzo ohladi u ledenoj vodi. Neka stoje u vodi s ledom oko 10 minuta. Potom mahune ocijedi i osuši kuhinjskim ubrusima.
  3. U velikoj zdjeli za salate pomiješaj češnjak, sok od limuna, ocat i preostalih 172 žličice soli, sve se treba dobro pomiješati.
  4. Pusti da odstoji 5 minuta, umiješaj papar. Dok miješaš, lagano dolijevaj maslinovo ulje.
  5. Dodaj mahune, ljubilasti luk narezan na tanke polumjesece, raspoložvljene cherry rajčice i 65 grama natrganog feta sira.
  6. Dobro sve promiješaj, pospi ostatkom nadrobljenog feta sira i posluži.
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja