Svježe zelene mahune jedan su od najljepših darova ljeta. Ako se na tvom obiteljskom roštilju ne nađe velika zdjela ove salate uz tanjur s pečenim mesom, ozbiljno propuštaš jedno od najboljih sezonskih jela.
Ova lagana i osvježavajuća salata inspirirana grčkom kuhinjom spaja hrskave zelene mahune s cherry rajčicama, (crnim) maslinama i kockicama feta sira, a sve se povezuje jednostavnim preljevom od kvasine i maslinovog ulja, piše miss gastro.
Trik za savršeno začinjene mahune? Puno soli!
Tajna savršeno kuhanih zelenih mahuna krije se u ključanju u jako slanoj vodi - da, puno soli je ključno. To ne samo da osigurava da budu lijepo začinjene, nego i zadržava njihovu jarku boju i idealnu teksturu.
Nakon kuhanja, mahune je najbolje "šokirati" u ledenoj kupelji kako bi se zaustavio proces kuhanja. Ako nemaš led pri ruci, posluži se mlazom hladne vode iz slavine - efekt će biti gotovo jednak.
Kada se mahune ohlade, dobro ih posuši. Ovaj korak nemoj preskakati jer vlažne mahune znače i vodenastu salatu.
Savjet za pripremu unaprijed
Ako planiraš ovu divnu salatu od mahuna i cherry rajčica poslužiti na nekom druženju, mahune možeš pripremiti i dan ranije – blanširati ih, ohladiti, dobro posušiti i spremiti u posudu ili vrećicu s papirom koji će upiti višak vlage. Na dan posluživanja preostaje ti samo pomiješati ih s ostalim sastojcima i preljevom.
SASTOJCI
- zelene mahune 500 g
- sol 0,25 šalica
- sol 0,50 žličica
- sok od limuna 1 žlica
- kvasina 1 žličica
- svježe mljeveni crni papar 0,50 žličica
- maslinovo ulje 2 žlica
- ljubičasti luk 0,25 kom
- cherry rajčice 1 šalica
- masline 0,50 šalica
- feta sir 100 g
POSTUPAK
- U puno obilno posoljene vode (1/4 šalice soli) skuhaj mahune, uz povremeno miješanje, 3-4 minute.
- Potom mahune brzo ohladi u ledenoj vodi. Neka stoje u vodi s ledom oko 10 minuta. Potom mahune ocijedi i osuši kuhinjskim ubrusima.
- U velikoj zdjeli za salate pomiješaj češnjak, sok od limuna, ocat i preostalih 172 žličice soli, sve se treba dobro pomiješati.
- Pusti da odstoji 5 minuta, umiješaj papar. Dok miješaš, lagano dolijevaj maslinovo ulje.
- Dodaj mahune, ljubilasti luk narezan na tanke polumjesece, raspoložvljene cherry rajčice i 65 grama natrganog feta sira.
- Dobro sve promiješaj, pospi ostatkom nadrobljenog feta sira i posluži.