Brzo i jednostavno

Slasni ljetni ručak - kremasta tjestenina s rajčicom

Kremasta tjestenina od rajčice
Jernej Kitchen/Pinterest
22.07.2025.
u 10:03

Donosimo super ukusan i jednostavan recept za kremastu tjesteninu s rajčicama, isprobaj ga već danas!

Jednostavnost je ključ kad je u pitanju ova sjajna kremasta tjestenina s rajčicom! Priprema se s nježno kuhanim savršeno zrelim sezonskim rajčicama i hladnom, kremastom burratom. Umak se priprema od pasirane rajčice, maslaca i parmezana, što daje baršunastu teksturu bez težine vrhnja.

Mogu li umjesto burrate koristiti svježu mozzarellu? 

Naravno! Možeš svježom mozzarellom zamijeniti burratu, ali konačna tekstura i bogatstvo jela bit će drugačiji jer burrata sadrži dodatnu kremu i komadiće sira. Ako koristiš svježu mozzarellu, preporučujemo onu pohranjenu u slanoj otopini zbog mekše teksture i izraženijeg okusa, piše miss gastro.

SASTOJCI

  • špageti 340 g
  • maslinovo ulje 2 žlica
  • ljutika 1 kom
  • sol 1,50 žličica
  • cherry rajčice 900 g
  • češnjak 3 režanj
  • mljevena paprika - slatka 0,25 žličica
  • maslac 0,25 šalica
  • parmezan 30 g
  • burrata 250 g
  • origano - svježi

POSTUPAK

  1. U velikom loncu zahukaj obilnu količinu posoljene vode. Kuhaj u loncu špagete 2 minute kraće nego što piše na pakiranju. Ocijedi špagete i pusti da se prosuše. Sačuvaj oko 1/2 šalice vode od kuhanja tjestenine.
  2. U međuvremenu, zagrij ulje u velikoj tavi na sredoj vatri. Dodaj ljutiku i 1/2 žličice soli te kuhaj, često miješajući, dok ne omekša i lagano posmeđi, oko 4 minute.
  3. Dodaj rajčice, češnjak i usitnjene čili papričice pa kuhaj, povremeno miješajući, dok rajčice ne puknu i tekućina ne počne zgušnjavati, otprilike 12 minuta. Makni s vatre. Prebaci 4 šalice smjese od rajčice u blender; ostatak ostavi u tavi. Poklopi blender, ali ukloni središnji dio poklopca kako bi para mogla izlaziti. Prekrij otvor blendera čistim ručnikom i miksajte dok ne dobiješ glatki umak, otprilike 30 sekundi.
  4. Vrati umak od rajčice natrag u tavu s preostalom smjesom i umiješaj preostalu 1 žličicu soli. Dovedi umak od rajčice do laganog vrenja na srednjoj vatri.
  5. Dodaj špagete i kuhaj, često miješajući hvataljkama, dok se tjestenina ne obloži umakom, otprilike 2 minute, po potrebi dodajući sačuvanu vodu od kuhanja tjestenine, po 2 žlice odjednom, kako biste razrijedili umak.
  6. Makni s vatre i umiješaj maslac i naribani sir dok se maslac ne rastopi i umak se lagano ne zgusne. Rasporedi tjesteninu ravnomjerno u tanjure.
  7. Burratu natrgaj na komade i rasporedi po posudama za posluživanje. Ukrasi svježim listićima origana i dodatnim papričicama.
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja