Jednostavnost je ključ kad je u pitanju ova sjajna kremasta tjestenina s rajčicom! Priprema se s nježno kuhanim savršeno zrelim sezonskim rajčicama i hladnom, kremastom burratom. Umak se priprema od pasirane rajčice, maslaca i parmezana, što daje baršunastu teksturu bez težine vrhnja.
Mogu li umjesto burrate koristiti svježu mozzarellu?
Naravno! Možeš svježom mozzarellom zamijeniti burratu, ali konačna tekstura i bogatstvo jela bit će drugačiji jer burrata sadrži dodatnu kremu i komadiće sira. Ako koristiš svježu mozzarellu, preporučujemo onu pohranjenu u slanoj otopini zbog mekše teksture i izraženijeg okusa, piše miss gastro.
SASTOJCI
- špageti 340 g
- maslinovo ulje 2 žlica
- ljutika 1 kom
- sol 1,50 žličica
- cherry rajčice 900 g
- češnjak 3 režanj
- mljevena paprika - slatka 0,25 žličica
- maslac 0,25 šalica
- parmezan 30 g
- burrata 250 g
- origano - svježi
POSTUPAK
- U velikom loncu zahukaj obilnu količinu posoljene vode. Kuhaj u loncu špagete 2 minute kraće nego što piše na pakiranju. Ocijedi špagete i pusti da se prosuše. Sačuvaj oko 1/2 šalice vode od kuhanja tjestenine.
- U međuvremenu, zagrij ulje u velikoj tavi na sredoj vatri. Dodaj ljutiku i 1/2 žličice soli te kuhaj, često miješajući, dok ne omekša i lagano posmeđi, oko 4 minute.
- Dodaj rajčice, češnjak i usitnjene čili papričice pa kuhaj, povremeno miješajući, dok rajčice ne puknu i tekućina ne počne zgušnjavati, otprilike 12 minuta. Makni s vatre. Prebaci 4 šalice smjese od rajčice u blender; ostatak ostavi u tavi. Poklopi blender, ali ukloni središnji dio poklopca kako bi para mogla izlaziti. Prekrij otvor blendera čistim ručnikom i miksajte dok ne dobiješ glatki umak, otprilike 30 sekundi.
- Vrati umak od rajčice natrag u tavu s preostalom smjesom i umiješaj preostalu 1 žličicu soli. Dovedi umak od rajčice do laganog vrenja na srednjoj vatri.
- Dodaj špagete i kuhaj, često miješajući hvataljkama, dok se tjestenina ne obloži umakom, otprilike 2 minute, po potrebi dodajući sačuvanu vodu od kuhanja tjestenine, po 2 žlice odjednom, kako biste razrijedili umak.
- Makni s vatre i umiješaj maslac i naribani sir dok se maslac ne rastopi i umak se lagano ne zgusne. Rasporedi tjesteninu ravnomjerno u tanjure.
- Burratu natrgaj na komade i rasporedi po posudama za posluživanje. Ukrasi svježim listićima origana i dodatnim papričicama.