Meksička salata od kukuruza može se kušati na gotovo svakom štandu ulične hrane u Meksiku, a jedno je od onih jela koje je puno veličanstvenije nego svaki njezin sastojak posebno.
Prženi slatki kukuruz u kombinaciji s kremastim preljevom ljutkasto-dimljenog okusa, osvježavajući mladi luk i listići korijandera odlična su kombinacija, idealna za ljeto! Meksička salata od kukuruza odlično je ljetno jelo koje super ide uz meso s roštilja, ali je i super dodatak tacosima i tortiljama, piše miss gastro. Super ide i uz guacamole umak, domaću meksičku salsu, pileće tacose...
Donosimo recept - jer meksička salata od kukuruza se ne propušta!
SASTOJCI
- suncokretovo ulje 2 žlica
- kukuruz iz konzerve 4 šalica
- sol
- mladi luk 1 svežanj
- jalapeño papričica 1 kom
- korijander - listići 0,50 šalica
- cotija sir 0,25 šalica
- kiselo vrhnje - punomasno 2 žlica
- majoneza 2 žlica
- sok od limete 2 žlica
- dimljena paprika 0,50 žličica
POSTUPAK
- U velikoj neprijanjajućoj tavi na srednjoj vatri ugrij ulje. Dodaj kukuruz (iz konzerve ili svježi), dodaj 1 žličicu soli. Dobro promiješaj.
- Prži bez miješanja dok kukuruz lagano ne pougljeni s jeden strane - oko 2 minute. Natsavi pržiti, uz povremeno protresanje tave, dok s kukuruz dobro ne zapeče, 8-10 minuta. Prebaci u zdjelu.
- Prženom kukuruzu dodaj nasjeckani mladi luk, listiće svježeg korijanderam cotija sir (ili neki drugi sličan sir, dobra zamjena je feta sir), kiselo vrhnje, majonezu, sok od limete i dimljenu papriku i sve dobro izmiješaj.
- Kušaj i dodaj još soli ako je potrebno.
- Salatu posluži posutu s još malo nasjeckanih listića svježeg korijandera i pospi s još malo dimljene paprike.