Mnogi ljudi žele usporiti proces starenja, nastojeći očuvati mladenački izgled, vitalnost i energiju. U društvu koje često idealizira mladost, ne iznenađuje što postoji toliko različitih pristupa i proizvoda koji obećavaju da će usporiti starenje. Iako je starenje prirodan proces, želja da se zadrži što više mladenačkih karakteristika i osjećaja vitalnosti duboko je ukorijenjena u ljudskoj prirodi.
Crni čaj može ponuditi više od pukog jutarnjeg poticaja kofeinom. Znanstvenici sada vjeruju da bi se mogao imati niz prednosti koje poboljšavaju izglede za "zdravo starenje", piše Mirror. Nova studija, koju su vodili istraživači s Harvarda, Sveučilišta Queen's u Belfastu i Sveučilišta Edith Cowan, istražila je ulogu flavonoida u dugoročnom zdravlju tisuća muškaraca i žena. Vjeruje se da ovi spojevi, koji se nalaze u nekoliko biljaka, povrća i voća, imaju snažna antioksidativna svojstva.
Koristeći podatke iz razdoblja od 24 godine, tim je pratio obrasce između unosa flavonoida i znakova starenja. Najznačajnije je to obuhvatilo pojavu krhkosti, oštećenu tjelesnu funkciju i loše mentalno zdravlje. Analize su otkrile da je visoka konzumacija crnog čaja i druge hrane bogate flavonoidima poput bobičastog voća, agruma i jabuka povezana sa smanjenim rizikom od nezdravog starenja i pojave ključnih zdravstvenih problema, poput demencije.
"Cilj medicinskih istraživanja nije samo pomoći ljudima da žive dulje, već osigurati da ostanu zdravi što je dulje moguće. Iz prethodnih istraživanja znamo da ljudi koji imaju veći unos flavonoida imaju tendenciju duljeg života, a također imaju manju vjerojatnost da će oboljeti od bilo koje od glavnih kroničnih bolesti poput demencije, dijabetesa ili srčanih bolesti. Naše istraživanje pokazuje da ljudi koji konzumiraju više flavonoida imaju tendenciju boljeg starenja", rekla je koautorica dr. Nicola Bondonno.
Podaci studije obuhvaćali su više od 62 tisuće žena i 24 tisuće muškaraca starijih od 24 godine. Među njima, žene s najvećim unosom flavonoida imale su 15 posto manji rizik od krhkosti, 12 posto manji rizik od oštećene fizičke funkcije i 12 posto manji rizik od lošeg mentalnog zdravlja. Manje značajne povezanosti zabilježene su među muškarcima, iako je veća konzumacija flavonoida i dalje bila povezana sa smanjenjem učestalosti lošeg mentalnog zdravlja.
Znanstvenici su sugerirali da je pijenje više čaja uz povećanje unosa naranči i bobičastog voća vjerojatno dobra stvar. "Flavonoidi su dobro poznati po smanjenju oksidativnog stresa i upala, podržavanju zdravlja krvnih žila, pa čak i pomaganju u održavanju mase skeletnih mišića. Sve to je važno za sprječavanje krhkosti i održavanje fizičke funkcije i mentalnog zdravlja kako starimo", rekao je glavni autor, profesor Aedin Cassidy.
Zanimljivo je da se crno vino često hvali zbog visokog sadržaja flavonoida i resveratrola, pri čemu potonji označava spoj s antioksidativnim svojstvima. Smatra se da umjerena konzumacija pića može pomoći u zdravom starenju. Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog Kraljevstva (NHS) savjetovala je da ljudima da tjedno ne piju više od šest srednjih (175 mililitara) čaša vina te da to rasporede tijekom tri ili više dana.
"Crno vino sadrži kemikaliju zvanu resveratrol. To je biljni spoj za koji se pretpostavlja da ima antioksidativna svojstva. Antioksidansi pomažu u zaštiti stanica od oštećenja, a kod starijih osoba njihova sposobnost zaštite stanica je smanjena", objasnio je dr. Gareth Nye, predavač biomedicinskih znanosti na Sveučilištu Salford.
Dodao je da su neke studije sugerirale da antioksidansi mogu zaštititi stanice smanjenjem upale, što stoga može pomoći ljudima da žive dulje. Istraživanje je također sugeriralo da resveratrol može sniziti krvni tlak i kontrolirati kolesterol povećanjem HDL-a ili "dobrog" kolesterola. "Ali alkohol nije nužan u prehrani, a isti učinak može se postići unosom voća i povrća, dok rizici od štetnog djelovanja alkohola daleko nadmašuju moguće koristi", zaključio je.