Jesen je vrijeme kada dom miriše na jabuke, cimet i tople kolače iz pećnice. Ako vam se nađu koje jabuke viška, ovo je savršen način da ih iskoristite. Spoj sočnih jabuka, aromatičnog maka i nježne čokoladne glazure daje ovom kolaču poseban domaći šarm. Jednostavan je za pripremu, a rezultat je mirisan, mekan i savršeno jesenski desert.
Sastojci koji su vam potrebni za kolač:
4 srednje jabuke
4 jaja
120 g šećera
170 g glatkog brašna
120 g mljevenog maka
Prašak za pecivo
Oko 100 ml ulja (može i manje)
120 ml mlijeka
Za glazuru:
Oko 160 g čokolade za kuhanje
Malo ulja (otprilike 10 -20 ml)
Priprema jabuka:
Ogulite jabuke i naribajte ih. Ostavite ih nekoliko minuta u zdjeli da puste sok.
Priprema biskvita:
U drugoj posudi izmiksajte jaja sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte mlijeko i ulje pa postupno umiješajte suhe sastojke — brašno, mak i prašak za pecivo. Sve dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Dodavanje jabuka:
Naribane jabuke dobro ocijedite (možete ih stisnuti rukama kako smjesa ne bi bila previše tekuća) te ih umiješajte u biskvit pomoću žlice.
Pečenje:
Nauljite i pobrašnite protvan ili obložite papirom za pečenje. Ulijte pripremljenu smjesu i pecite 35 minuta na 180 °C, dok kolač ne poprimi zlatno-smeđu boju.
Priprema čokoladne glazure:
Kad se kolač ohladi barem 30 minuta, pripremite glazuru. Čokoladu otopite na pari i dodajte malo ulja – što više ulja, to će glazura biti sjajnija. Prelijte glazuru preko ohlađenog kolača i ostavite da se stisne.
I to je to – jednostavan, mekan i mirisan kolač od maka i jabuka koji savršeno pristaje uz šalicu čaja ili kave. Zahvaljujući maku i jabukama, ovaj kolač je i izvor prehrambenih vlakana, pa je njegov slatki užitak ujedno i nešto zdravija varijanta klasičnih kolača. Savršen izbor za hladne jesenske dane, kada poželite nešto domaće, toplo i slatko.