Svjetski dan palačinki se obilježava danas, 13. veljače, i tim povodom, donosimo vam recepte za najmekanije palačinke. Priprema smjese za palačinke trebala bi biti jedan od najjednostavnijih pothvata u kuhinji, no činjenica je da brojnima zadaje glavobolje. Mekane, pjenaste i rahle palačinke teško je postići ako nemate dobru tavu i dobar recept. Mi vam donosimo recept iz kuhinja naših baka koji je jednostavan i nakon kojeg nećete tražiti bolji.
Sastojci za mekane palačinke:
3 jaja
2 velike žlice šećera
250 g brašna (pola glatkog i pola oštrog)
350 ml mlijeka
1 dl mineralne vode
malo soli
2 žličice ulja
pola žličice ruma
Priprema palačinki:
Umutite cijela jaja dok ne postanu pjenasta, a zatim dodajte ulje i mlijeko, dobro promiješajte. Uz stalno miješanje pjenjačom, postepeno dodajte brašno dok ne potrošite cijelu mjericu. Dodajte prstohvat soli i malo ruma, što će ne samo poboljšati aromu, već i spriječiti prekomjerno upijanje ulja. Ako smjesa bude previše gusta, razrijedite je mineralnom vodom. Palačinke možete poslužiti s domaćim džemom od jagoda bez šećera i konzervansa, ili s popularnim namazom od lješnjaka. Za ljubitelje palačinki koji vole eksperimentirati s receptima, predlažemo i varijantu bez mlijeka i brašna.