Posljednjih dana uživamo u kremastim tjesteninama, složencima, pohanom kruhu na sto načina, ali i cijelom nizu peciva, dizanih tijesta - i čokoladnih slastica. Kad nam ponestane inspiracije, redovito je tražimo na web stranici Marthe Stewart, apsolutne ekspertice za comfort food. Upravo smo tamo naišli i na jednostavan recept za tart s ganacheom od čokolade, piše miss gastro. Isplati se isprobati!
SASTOJCI
- bademi 75 g
- šećer 6 žlica
- glatko brašno 160 g
- sol 0,25 žličica
- maslac 90 g
- čokolada za kuhanje 350 g
- slatko vrhnje 300 ml
- ekstrakt vanilije 1 žličica
POSTUPAK
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- Sitno samelji bademe. Pomiješaj ih s brašnom, šećerom i solju pa ih dobro izmiješaj.
- Dodaj hladni maslac narezan na listiće pa dobro izradi rukama u mrvičastu smjesu.
- Prebaci tijesto u kalup s dnom koje se može odvojiti pa je pažljivo utisni u dno i uz rubove.
- Peci otprilike 20 minuta, sve dok ne poprimi zlatnu boju, pa pusti da se u potpunosti ohladi.
- Zagrij vrhnje pa ga prelij preko nasjeckane čokolade. Miješaj dok se ne otpi, a zatim umiješaj vaniliju.
- Prelij ganache preko ohlađenog prhkog tijesta i pusti da se hladi sat vremena u hladnjaku.
- Posluži uz lagano tučeno slatko vrhnje!