Bolju nećete probati

Musaka po receptu Steve Karapandže

Davor Javorovic/PIXSELL
05.12.2025.
u 11:36

Karapandža je nakon školovanja u Opatiji karijeru gradio u najpoznatijim jugoslavenskim hotelima, a radio je i u londonskom Savoyu

Oni koji su odrasli krajem osamdesetih, još uvijek se sjećaju kulinarske emisije Male tajne velikih majstora kuhinje koju je vodio Stevo Karapandža, jedan od najpoznatijih kuhara s ovih prostora. Karapandža je nakon školovanja u Opatiji karijeru gradio u najpoznatijim jugoslavenskim hotelima, a radio je i u londonskom Savoyu.

Ipak, ljudima je najpoznatiji kao voditelj emisije koja se prikazivala od 1974. do 1991. godine, a koju je u početku vodio uz Ivu Serdara, a kasnije Olivera Mlakara. Karapandža je u emisijama često ugošćivao poznate, a jedna od najpoznatijih epizoda je ona 1987. godine kada je ugostio bračni par Senku i Zafira Hadžimanova. U emisiji su taj dan skuhali musaku od plavih patlidžana na makedonski način, jelo koje Karapandža opisuje kao “lijepo, ukusno i gurmansko”, piše Dnevno.hr.

Za ovo jelo treba vam 1 kg patlidžana, 40 dkg mljevenog mesa, 4 žlice ulja, 1 glavica luka, sol i papar, 4 češnja češnjaka, 2 rajčice, 2 paprike, ulje za prženje, 1 žlica Vegete, 2 dl vruće vode. Na ugrijanom ulju propržiti sitno sjeckani luk. Dodati mljeveno meso, posoliti, popapriti i umiješati žlicu Vegete. Meso pirjati uz lagano podlijevanje vodom dok ne omekša, potom dodati kosani češnjak. U međuvremenu oguliti plave patlidžane, narezati ih na pola centimetra debele ploške, posoliti i ostaviti 15 minuta. Rajčice uroniti u kipuću vodu na sedam sekundi, zatim ohladiti i oguliti. Očistiti od sjemenki i narezati na kockice. Paprike također narezati i pomiješati s rajčicom. Patlidžane obrisati i ispržiti na ulju. U vatrostalnu posudu složiti red patlidžana, polovicu mesa, zatim mješavinu rajčica i paprika, ostatak mesa i na kraju preostale patlidžane. Musaku preliti s 2 dl vruće vode i peći 30 minuta na 220 °C.

Karapandža napominje kako se ovako pripremljena musaka zapravo kuha u vlastitom soku, zbog čega je “mnogo laganija i manje kalorična”, a tko želi bogatiji okus – može je poslužiti s kiselim mlijekom. Mnogi su se gledatelji u komentarima ispred videa prisjetili vlastitog djetinjstva: “Ja sam Stevu kao mali zapamtio po tome što uvijek dodavao mnogo Vegete i češnjak. Tjerao sam majku da mi u rođendansku tortu stavi češanj češnjaka, jer nisam znao da je to bijeli luk”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja