RECEPT DANA

Klasik na drugačiji način: Preukusne lazanje s piletinom i špinatom

Shutterstock
14.05.2025.
u 09:43

Špinat možete zamijeniti blitvom, a piletinu puretinom ili čak tofuom za vegetarijansku varijantu.

Ako tražite savršeno jelo koje spaja nježnost piletine, svježinu špinata i bogatstvo bešamela, ove lazanje su pravi pogodak! Lagane, ali zasitne, savršene su za obiteljski ručak ili kada želite impresionirati goste. Ovaj recept je odlična alternativa klasičnim lazanjama s mljevenim mesom – kremast, aromatičan i izuzetno ukusan.

Sastojci:

Za nadjev:

  • 400 g pilećih prsa
  • 200 g špinata 
  • 250 g šampinjona
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • Maslinovo ulje 
  • Sol i papar (po ukusu)
  • Muškatni oraščić (po želji)

Za bešamel umak:

  • 50 g maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 500 ml mlijeka
  • Sol i papar (po ukusu)

Ostalo:

  • 200 g ribanog sira (gauda, mozzarella ili mješavina)
  • 50 g parmezana
  • 9–12 listova za lazanje (svježih ili prethodno kuhanih, prema uputama proizvođača)

Priprema: Na malo maslinovog ulja prodinstajte sitno nasjeckani luk i češnjak. Dodajte nasjeckana pileća prsa i pržite dok ne pobijele. Umiješajte nasjeckane šampinjone i pirjajte dok ne ispari višak tekućine. Dodajte špinat, začinite solju, paprom i po želji muškatnim oraščićem. Kratko pirjajte dok špinat ne omekša. Ostavite da se smjesa malo ohladi. Za bešamel umak na laganoj vatri otopite maslac, dodajte brašno i miješajte 1–2 minute. Postupno ulijevajte mlijeko, neprestano miješajući dok ne dobijete glatki, gusti umak. Začinite solju i paprom.

U vatrostalnu posudu stavite malo bešamela. Zatim složite red listova lazanja, nadjev od piletine i špinata, bešamel i ribani sir. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Završite slojem bešamela i pospite s još malo sira. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30–40 minuta, dok površina ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Po želji, 10 minuta prije kraja pečenja, dodajte naribani parmezan za dodatnu aromu i hrskavu koricu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije