Ako tražite savršeno jelo koje spaja nježnost piletine, svježinu špinata i bogatstvo bešamela, ove lazanje su pravi pogodak! Lagane, ali zasitne, savršene su za obiteljski ručak ili kada želite impresionirati goste. Ovaj recept je odlična alternativa klasičnim lazanjama s mljevenim mesom – kremast, aromatičan i izuzetno ukusan.
Sastojci:
Za nadjev:
- 400 g pilećih prsa
- 200 g špinata
- 250 g šampinjona
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- Maslinovo ulje
- Sol i papar (po ukusu)
- Muškatni oraščić (po želji)
Za bešamel umak:
- 50 g maslaca
- 2 žlice brašna
- 500 ml mlijeka
- Sol i papar (po ukusu)
Ostalo:
- 200 g ribanog sira (gauda, mozzarella ili mješavina)
- 50 g parmezana
- 9–12 listova za lazanje (svježih ili prethodno kuhanih, prema uputama proizvođača)
Priprema: Na malo maslinovog ulja prodinstajte sitno nasjeckani luk i češnjak. Dodajte nasjeckana pileća prsa i pržite dok ne pobijele. Umiješajte nasjeckane šampinjone i pirjajte dok ne ispari višak tekućine. Dodajte špinat, začinite solju, paprom i po želji muškatnim oraščićem. Kratko pirjajte dok špinat ne omekša. Ostavite da se smjesa malo ohladi. Za bešamel umak na laganoj vatri otopite maslac, dodajte brašno i miješajte 1–2 minute. Postupno ulijevajte mlijeko, neprestano miješajući dok ne dobijete glatki, gusti umak. Začinite solju i paprom.
U vatrostalnu posudu stavite malo bešamela. Zatim složite red listova lazanja, nadjev od piletine i špinata, bešamel i ribani sir. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Završite slojem bešamela i pospite s još malo sira. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30–40 minuta, dok površina ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Po želji, 10 minuta prije kraja pečenja, dodajte naribani parmezan za dodatnu aromu i hrskavu koricu.