Domaće ćufte (ili mesne okruglice) - mnogima omiljeni zalogaji od mljevenog mesa u kombinaciji s domaćim umakom od rajčica odličan su odabir za brzinski ručak ili večeru! Bilo da se poslužuju uz špagete, pire krumpir ili rižu, kao predjela na štapićima ili u bogatom saftu, ćufte su zasigurno jedan od najomiljenijih i najsvestranijih obroka.
Ako si u potrazi za najboljim receptom za ćufte, na pravom si mjestu! Donosimo detaljan recept za najsočnije ćufte u domaćem umaku od rajčice za pravi gastronomski užitak. Ove ćufte uvijek ispadnu nevjerojatno sočne i ukusne, nisu suhe, a oduševiti će i najzahtjevnija nepca. U nastavku pročitaj nekoliko trikova i savjeta uz koje će ćufte svaki put ispasti savršeno!
Ćufte u saftu: Kako ih napraviti?
Ne postoji ništa tako ukusno kao ćufte u mirisnom umaku od rajčica! Sigurno se pitaš koja je tajna najboljih ćufti? Evo nekoliko savjeta za pripremu savršenih ćufti baš svaki put!
Koristi što više svježih sastojaka: Svježe meso, svježe začinsko bilje, svježe krušne mrvice. Za vrhunske mesne okruglice jako je bitan odabir kvalitetnog i prije svega svježega mesa, jer znamo da je mljeveno meso najpodložnije kvarenju.
Za najbolji okus koristi mješavinu mesa: Nemoj koristiti meso s niskim postotkom masti. Masnoća je zaslužena za mekoću i sočnost mesnih okruglica. Koristiti možeš miješano mljeveno meso u omjeru: svinjetina 40% i junetina 60%.
Ćufte u paradajz sosu
Što se tiče pripreme i termičke obrade, ćufte su najukusnije kada se prije ubacivanja u umak sotiraju na masnoći. Sotiranje znači kratko i brzo namirnicu ispeći u vrućoj, plitkoj masnoći u otvorenoj tavi. Dobro začini smjesu.
Dodavanje začinskog bilja, češnjaka i luka, mesnim okruglicama daje onaj slasni okus za kojim žudimo. I naravno, nemoj zaboraviti sol i papar! Koristi dovoljno jaja. Bez jaja mesne okruglice će se raspasti na komadiće, posebno kada ih ubaciš u umak.
SASTOJCI
- mljeveno meso - miješano 450 g
- jaje 1 kom
- luk 0,50 kom
- češnjak 1 režanj
- krušne mrvice 2 žlica
- parmezan 2 žlica
- mlijeko 3 žlica
- listići svježeg peršina 1 žlica
- sol 0,50 žličica
- papar 1 prstohvat
UMAK OD RAJČICE SASTOJCI
- suncokretovo ulje 2 žlica
- luk 1 kom
- češnjak 1 režanj
- pelati iz konzerve 1 kom
- pasata od rajčice 150 ml
- voda 100 ml
- šećer 1 žličica
- sol
- papar
- sušeni bosiljak
- origano
- parmezan
POSTUPAK
- Pomiješaj sve sastojke za ćufte, pa rukama mijesi dok ne dobiješ glatku, jednoličnu smjesu.
- Oblikuj čvrste ćufte željene veličine pa svaku uvaljaj u brašno.
- Stavi ćufte na zagrijano ulje. Prži da porumene sa svih strana, izvadi na tanjur i ostavi sa strane.
- Pripremi umak od rajčice. U tavi zagrij ulje pa dodaj sitno narezani luk. Prži luk 2 minute.
- Dodaj narezane pelate, nasitno nasjeckan češnjak, pasiranu rajčicu, šećer i mješavinu začina.
- Kada umak zakuha, dodaj još 100 ml vode. Kuhaj nekoliko minuta pa dodaj popržene ćufte.
- Kuhaj 20-ak minuta, pokriveno, na laganoj vatri.
- Ćufte pomiješaj s kuhanom tjesteninom, a zatim posluži posuto svježe naribanim parmezanom.