DANAS U SARAJEVU

Lideri počinju nove razgovore, sve je na stolu, traže rješenje

'European Enlargement Commissioner Stefan Fule (R) arrives to pose with Bosnian Prime Minister Vjekoslav Bevanda (C) and Foreign Minister Zlatko Lagumdzija (L) before talks on constitutional changes t
Reuters/PIXSELL
30.10.2013.
u 08:54

Danas u sarajevu sastanci lidera parlamentarnih stranaka s izaslanicima iz EU-a

Lideri stranaka danas će se okupiti u Sarajevu na razgovorima koji imaju cilj posredstvom izaslanika iz Europske unije, točnije iz ureda Štefana Fuelea, europskog povjerenika za proširenje, doći do konačnog dogovora oko provedbe presude Europskog suda u slučaju “Sejdić i Finci”.

Izbor člana Predsjedništva

Kako doznajemo, razgovori će se prvo voditi bilateralno između predstavnika stranaka iz FBiH. Svi prijedlozi koji su se do sada spominjali u razgovorima bit će na stolu i pokušat će se doći do rješenja. Koliko je vjerojatno da će se ono i postići, teško je prognozirati jer su do sada u intenzivnim razgovorima koji su se vodili proteklih tjedana naišli na različite otpore. Prije svega bošnjačke stranke u pregovorima ne mogu doći do zajedničkog prijedloga kako i na koji način birati članove Predsjedništva u Federaciji BiH. Hrvati su već odavno iznijeli svoj stav, a to je princip da pristaju na svako rješenje koje jamči da Hrvatima drugi narodi neće birati člana Predsjedništva BiH kao što je do sada bio slučaj. Kako doznajemo, određenih pomaka u pregovorima je bilo, ali su se razgovori zadržali na tome što u ponuđenim modelima određenim strankama odgovara, a što ne. Bošnjačkim strankama u kojima prednjači SDP nisu odgovarali dosadašnji prijedlozi. Model 5 + 5 županija je taj koji je u konačnici bio predmet razgovora, no i u njemu je SDP našao primjedbe. Još uvijek se traga za rješenjima na principu izravnog izbora, no nije isključen ni neizravni koji je za stol vratio predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Europski posrednici

Očito je da nekima odgovara nepostizanje dogovora kako bi Bošnjaci i dalje birali dva člana Predsjedništva iz FBiH, bošnjačkog i hrvatskog. Od principa da sami mogu birati člana Predsjedništva Hrvati neće odustati, a kako se mora osigurati jednakopravnost naroda, jasno je poručeno i iz EU-a. Europski posrednici su i u ranijim razgovorima s liderima iskazali dobru volju da pomognu u traženju rješenja, ali na njima je odgovornost. Ako se predsjednici stranaka dogovore, planiran je odlazak u Bruxelles i potpisivanje dokumenta u nazočnosti europskog povjerenika Štefana Fuelea.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?